Τι έδειξε μελέτη για την διαλειμματική νηστεία

Φως στην μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας ρίχνει έρευνα. Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν ο ίδιος περιορισμός θερμίδων οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους ανάλογα με τον αν γίνεται με ή χωρίς διαλειμματική νηστεία.

Τα στοιχεία της κλινικής μελέτης από τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine. Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αλέξανδρος Κόκκινος (Καθηγητής Παθολογίας), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Αθανάσιος Ράπτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Νικόλαος Τεντολούρης (Καθηγητής Παθολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 139 ασθενείς με παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >30 kg/m2. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε χρονικά περιορισμένη διατροφή, τρώγοντας μόνο μεταξύ 08:00 και 16:00, με περιορισμό θερμίδων ή μόνο σε ημερήσιο περιορισμό θερμίδων. Για 12 μήνες όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, που αποτελούνταν 1500 από ως 1800 kcal την ημέρα για τους άνδρες και 1200 ως 1500 kcal την ημέρα για τις γυναίκες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις  αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην περίμετρο μέσης, στο ΔΜΣ, την ποσότητα σωματικού λίπους και σε άλλες μετρήσεις καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Εκ των συμμετεχόντων οι 118 (84,9%) ολοκλήρωσαν τη 12μηνη παρακολούθηση. Η μέση απώλεια βάρους από την έναρξη ως την ετήσια παρακολούθηση ήταν -8,0 kg (95% CI -9,6 ως -6,4) στην ομάδα διαλλειματικής νηστείας και –6,3 kg (95% CI -7,8 ως -4,7) στην ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων. Ως εκ τουτου διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στο σωματικό βάρος δεν ήταν στατιστικά σημαντικά διαφορετικές στις δύο ομάδες (-1,8 kg, 95% CI -4,0 ως 0,4, p value=0,11).

Ανάλογη ήταν η εικόνα από τα επιπρόσθετα αποτελέσματα των αναλύσεων της περιφέρειας μέσης, του ΔΜΣ, του σωματικού λίπους, της άλιπης μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου. Αυτά δεν διέφεραν μεταξύ των δυο ομάδων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι  ένα σχήμα χρονικά περιορισμένης διατροφής δεν φάνηκε πιο ωφέλιμο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους ή των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε σύγκριση με τον ίδιο ημερήσιο περιορισμό θερμίδων χωρίς διαλειμματική νηστεία.

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-meleti-gia-tin-dialeimmatiki-nisteia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες