Κορωνοϊός: Ποιες υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν περισσότερο;

Οι χειροποίητες μάσκες προσώπου που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο επιστρώσεις φαίνεται πως είναι αποτελεσματικότερες ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης

Οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες πιθανότατα χρειάζονται τουλάχιστον δύο επιστρώσεις, και ιδανικά τρεις, για να αποτρέψουν τη διασπορά των ιογενών σταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα που σχετίζονται με την εξάπλωση της νόσου COVID-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Thorax.

Οι μάσκες προσώπου θεωρείται ότι προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους από την εισπνοή των μολυσμένων σταγονιδίων που παράγονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία, όπως και ότι μειώνουν την διασπορά τους από ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει την COVID-19.

Επειδή, όμως, τα παγκόσμια αποθέματα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού ήταν περιορισμένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί φορείς υγείας συστήνουν τη χρήση χειροποίητων υφασμάτινων μασκών, ως εναλλακτική στις χειρουργικές μάσκες.

Τα είδη των υφασμάτων που συστήνονται γι’ αυτή τη χρήση είναι πολλά, εν αντιθέσει με όσα γνωρίζουμε για το πόσο καλή προστασία προσφέρουν.

Μια ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία, λοιπόν, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα υφασμάτινων μασκών προσώπου με ένα ή δύο στρώματα με μια τριπλή χειρουργική μάσκα, όσον αφορά στη μείωση της εξάπλωσης των ιογενών σταγονιδίων. Η μονή επίστρωση ήταν κατασκευασμένη από ένα διπλωμένο κομμάτι βαμβακερής μπλούζας και λαστιχάκι για τα μαλλιά, ενώ στη διπλή επίστρωση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ραπτικής, όπως έχει υποδειχθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προσαρμοσμένο σύστημα φωτισμού LED και μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας για να κινηματογραφήσουν τη διασπορά αερομεταφερόμενων σταγονιδίων που παράγονται από ένα υγιές άτομο χωρίς αναπνευστική λοίμωξη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος ενώ φορά διάφορα είδη μάσκας.

Το βίντεο έδειξε ότι η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η πιο αποτελεσματική στη μείωση της διασποράς των σταγονιδίων, αν και ακόμα και η αυτοσχέδια μάσκα με μονή επίστρωση μείωνε κάπως τη διάδοση. Όπως αποδείχθηκε, ωστόσο, η μάσκα με διπλή επίστρωση ήταν καλύτερη από τη μονή, μειώνοντας περαιτέρω την εξάπλωση των σταγονιδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός είναι ένας μόνο από τους διάφορους άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών προσώπου κατά του κορωνοϊού, όπως το είδος του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένη η μάσκα, το σχέδιο, η εφαρμογή, καθώς και η συχνότητα πλυσίματος.

Βάσει των παρατηρήσεών τους, πάντως, μια χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα με τουλάχιστον δύο στρώματα είναι προτιμότερη από τη μονή.

«Οι οδηγίες για τις χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες πρέπει να συμπεριλάβουν τα πολλαπλά στρώματα. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πιο ασφαλές είδος υφασμάτινης μάσκας και οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν την επαρκή παραγωγή ή προμήθεια χειρουργικών μασκών», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: https://ygeiamou.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/117689/koronoios-pies-ifasmatines-maskes-prostatevoun-perissotero/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Ποιο το όφελος για τους ασθενείς

Μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομείο έπρεπε από μόνο του να μεριμνά για την εξασφάλιση των θεραπειών και όταν «ξέμενε» από κεφάλαια, δημιουργούνταν σημαντικά ζητήματα στη...

Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή: Νεότερα Δεδομένα

Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ζήσουν περισσότερο, αρκεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με λαχανικά αντί...

Μόνο για ηλικιωμένους και ειδικές ομάδες συνιστά αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για covid19 o ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και...

Ετικέτες