Τι έδειξε μελέτη με ελληνική συμμετοχή σε μικρή ομάδα ασθενών, ηλικίας κυρίως κάτω των 40 ετών.
Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δημιουργεί επικίνδυνες αλλοιώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς ακόμα και όταν είναι ήπια και εκδηλώνεται σε νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει Ελληνίδα ειδικός.
Η σχετική, μικρή μελέτη έδειξε πως μετά την COVID-19 οι ασθενείς παρουσίαζαν αυξημένη αρτηριακή δυσκαμψία ή σκληρία (arterial stiffness). Με τον όρο αυτό περιγράφεται η ικανότητα των αρτηριών να διαστέλλονται και να συστέλλονται, όταν δέχονται και εξωθούν αίμα αντιστοίχως.
Φυσιολογικά η αυξημένη αρτηριακή δυσκαμψία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου ή ως συνέπεια της καρδιοπάθειας. Είναι ένας δείκτης της αρτηριακής υγείας και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως:
- Η υπέρταση
- Η καρδιακή ανεπάρκεια
- Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
- Το εγκεφαλικό επεισόδιο
Στην παρούσα μελέτη, όμως, διαγνώστηκε σε ανθρώπους ηλικίας κυρίως κάτω των 40 ετών, οι οποίοι ήσαν υγιείς. Μάλιστα έδειξε ότι η αρτηριακή δυσκαμψία εξελίσσεται προοδευτικά τους πρώτους 2-3 μήνες μετά την οξεία COVID-19.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 32 εθελοντές που νόσησε ο κορωνοϊός. Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αξιολόγησης της αρτηριακής δυσκαμψίας 1-2 χρόνια πριν νοσήσουν από κορωνοϊό. Οι εξετάσεις τους επαναλήφθηκαν μετά τη νόσησή τους.
Οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία 37 ετών. Η πλειονότητα ήταν 40 ετών ή νεότεροι και υγιείς. Μόνο το 9% (3 εθελοντές) έπασχαν από υπέρταση και δύο από σακχαρώδη διαβήτη. Οι υπόλοιποι δεν είχαν καμία από τις δύο νόσους. Κανένας δεν είχε δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια).
Το 78% ήσαν μη καπνιστές, ενώ οι περισσότεροι ήσαν υπέρβαροι (ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 28 kg/m2).
Η λοίμωξη που τους είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός ήταν ήπια. Κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο, ούτε είχε εμφανείς επιπλοκές από την COVID-19.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, παρότι ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει ήπια λοίμωξη, οι εθελοντές είχαν πιο δύσκαμπτες και δυσλειτουργικές αρτηρίες. Μάλιστα κατά τους 2-3 μήνες μετά την COVID-19, είχαν κλινικά σημαντική εξέλιξη της αγγειακής διαταραχής τους.
Η δυσλειτουργία αυτή ενέχει τον κίνδυνο να τους οδηγήσει σε πρόωρα καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτιμούν οι ερευνητές.
Η αρτηριακή δυσκαμψία οφείλεται στην φλεγμονή, η οποία είναι κύριο χαρακτηριστικό της COVID-19. Οι ερευνητές περίμεναν η φλεγμονή να υποχωρήσει μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη και οι όποιες συνέπειές της να αμβλυνθούν.
Ωστόσο τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε κάποια αντίδραση αυτοανοσίας, με τελική συνέπεια την προοδευτικά αυξανόμενη αρτηριακή δυσκαμψία.
Δυσάρεστη έκπληξη
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι είδαμε τέτοια επιδείνωση της αγγειακής υγείας», δήλωσε η δρ Μαρία Περίσσιου, λέκτορας Κλινικής Αθλητικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth. «Πόσο μάλλον που επιδεινωνόταν περαιτέρω καθώς περνούσε ο καιρός από την COVID-19».
H δρ Περίσσιου πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστή η αιτία του φαινομένου, ούτε αν οι αλλοιώσεις είναι μόνιμες ή θα υποχωρήσουν με τον καιρό. «Μπορούμε μόνον εικασίες να κάνουμε», είπε. «Ωστόσο ολοένα περισσότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός ενεργοποιεί διαδικασίες αυτοανοσίας που οδηγούν σε αγγειακή δυσλειτουργία».