Κορονοϊός – Ελλάδα: Σχεδόν 3 στις 10 μολύνσεις Covid-19 είναι επαναλοιμώξεις – Πόσοι μήνες περνούν για να μολυνθούμε ξανά

Σχεδόν οι 3 στους 10 ανθρώπους που προσβάλλονται από Covid καθημερινά στην Ελλάδα, έχουν νοσήσει ξανά από τον κορονοϊό. Ο κίνδυνος να προσβληθεί και πάλι όποιος έχει ξεπεράσει τη νόσο, εξαρτάται από τις επικρατούσες παραλλαγές στην κοινότητα, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον 5. Είναι ο ιός που κυκλοφορεί σε συντριπτικά ποσοστά σήμερα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στο σύνολο των 44.775 λοιμώξεων Covid-19 σε εβδομαδιαία βάση (αριθμός αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), το 26% είναι επαναλοιμώξεις.

Αυτό σημαίνει, από τους σχεδόν 6.500 ανθρώπους που κολλάνε κορονοϊό καθημερινά, οι σχεδόν 1.600 έχουν μολυνθεί ξανά, ακόμη και πάνω από μία φορές.

Το ποσοστό των επαναλοιμώξεων, μάλιστα, είναι διαρκώς αυξανόμενο, όσο ο ιός επεκτείνεται και καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού.

Ο προηγούμενος εμβολιασμός κατά της Covid και επιπλέον η νόσηση, παρέχει αρκετή προστασία από την εκ νέου εμφάνιση του κορονοϊού στον ίδιο άνθρωπο. Ωστόσο, οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος ξανά εξαρτάται από τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι επιστήμονες τονίζουν ότι εξαιρετικά σημαντικό για τα ευάλωτα άτομα και τους ηλικιωμένους να λάβουν έγκαιρα την ενισχυτική δόση, η οποία προστατεύει περαιτέρω από τις παραλλαγές της Όμικρον.

Ήδη, η χώρα μας έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια της Pfizer κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ 4 και ΒΑ 5), ενώ έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 03/10/2022, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πότε θεωρείται “επαναμόλυνση”

Η πλειονότητα των επαναμολύνσεων εμφανίζεται τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση Covid-19.

Ωστόσο, μέσω της γονιδιωματικής αλληλουχίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και “πρώιμη επαναμόλυνση”, δηλαδή νωρίτερα από τη συμπλήρωση των 90 ημερών.

Μελετώντας μάλιστα το γενετικό υλικό του ιού που προσέβαλλε κάποιο άτομο, σε σχετική μελέτη με πολίτες από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αρκετοί από αυτούς μολύνθηκαν με δύο διαφορετικές παραλλαγές, μέσα σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Τι να κάνει όποιος εμφανίζει συμπτώματα σε λιγότερο από 90 ημέρες από την αρχική μόλυνση

Αν κάποιος αισθάνεται ότι παρουσιάζει ξανά συμπτώματα Covid-19, δηλαδή, πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη νόσηση και ενώ δεν εμφάνιζε συμπτώματα, τότε θα χρειαστεί να κάνει εκ νέου εξέταση.

Ωστόσο, τα μοριακά τεστ μάλιστα (PCR ή NAAT), τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν την προηγούμενη λοίμωξη έως και 90 ημέρες πριν, δεν συστήνονται στην περίπτωση αυτή, καθώς το θετικό τεστ μπορεί να προέρχεται είτε από μία νέα λοίμωξη, είτε να υπάρχουν ακόμα “ίχνη” από την προηγούμενη νόσηση.

Εάν έχουν περάσει λιγότερο από 30 ημέρες από την τελευταία μόλυνση

Ένα θετικό τεστ εντός 30 ημερών από την προηγούμενη λοίμωξη και ενώ το άτομο είχε πάψει στο μεταξύ να έχει συμπτώματα, μπορεί να μην επιβεβαιώνει μια νέα μόλυνση.

Τα rapid test, συμπεριλαμβανομένων και των self test στο σπίτι, μπορούν να ανιχνεύουν μια λοίμωξη για αρκετές εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Ένα τεστ αντιγόνου μέσα σε 30 μέρες από προηγούμενη νόσο, μπορεί να είναι θετικό από την πρώτη μόλυνση.

Έτσι, εάν κάποιος έχει εκτεθεί στη λοίμωξη Covid-19 ερχόμενος σε επαφή με μολυσμένο άτομο εντός 30 ημερών από την τελευταία του μόλυνση και ταυτόχρονα εμφανίζει ξανά συμπτώματα, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Μείνετε σπίτι μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται τα συμπτώματά σας (εάν είχατε πυρετό, περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες αφού είστε ελεύθεροι πυρετού για να είστε κοντά σε άλλους)
  • Να φοράτε μια υψηλής προστασίας και καλής εφαρμογής μάσκα όταν βρίσκεστε με άλλα άτομα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή σας.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 30 ημέρες από την τελευταία σας μόλυνση

  • Κάντε ένα rapid ή ένα self test στο σπίτι, εάν έχουν περάσει περισσότερες από 30 ημέρες από την τελευταία σας μόλυνση.
  • Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα από ένα τεστ για να λάβετε το ακριβές αποτέλεσμα.

Εάν έχουν περάσει λιγότερες από 90 ημέρες από την τελευταία μόλυνση

Εάν έχετε εκτεθεί και έχετε βρεθεί σε επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη Covid-19 κι έχουν περάσει λιγότεροι από 3 μήνες από την προηγούμενη μόλυνσή σας, τότε θα πρέπει να φοράτε μια μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρίσκεστε με άλλους μέσα στο σπίτι, ή σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους για 10 ολόκληρες ημέρες μετά την έκθεσή σας.

Τεστ και μέτρα για κάθε περίπτωση επαναλοίμωξης

Πιο αναλυτικά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει:

  • Αν έχουν περάσει περισσότερες από 30 ημέρες από την τελευταία σας μόλυνση, τότε κάντε μια εξέταση αντιγόνου (rapid ή self test) τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την έκθεσή σας.
  • Αν έχουν περάσει περισσότερες από 90 ημέρες από την τελευταία λοίμωξή σας, κάντε ένα ένα rapid test ή ένα μοριακό τεστ (PCR) τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την έκθεσή σας.
  • Εάν εμφανίσετε συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή μετά από μια πρόσφατη μόλυνση, απομονωθείτε στο σπίτι και κάντε εξετάσεις. Όταν χρησιμοποιείτε οικιακά τεστ, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερες από μία δοκιμές.
  • Εάν έχουν περάσει 31-90 ημέρες από την τελευταία λοίμωξη και είστε θετικοί για την Covid-19 με rapid test, ή ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε επαναμόλυνση COVID-19, απομονωθείτε στο σπίτι για 5 ολόκληρες ημέρες (η ημέρα 0 είναι η ημέρα που ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ή η ημέρα που κάνατε το τεστ εάν δεν είχατε συμπτώματα).

Μετά τον τερματισμό της απομόνωσης, να φοράτε μια μάσκα υψηλής προστασίας και καλής εφαρμογής, όταν βρίσκεστε με άλλα άτομα, έως και 10 ημέρες.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-ellada-schedon-3-stis-10-molynseis-covid-19-einai-epanaloimokseis-posoi-mines-pernoun-gia-na-molynthoume-ksana/158971/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες