Χρόνιες νόσοι που επηρεάζουν ριζικά τη ζωή των πασχόντων

Γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ με τις ρευματικές παθήσεις; 

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συνεχώς η αύξηση του επιπολασμού των χρόνιων νοσημάτων, και την ανάγκη για πρόσβαση σε κατάλληλη, οικονομικά προσιτή φροντίδα για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περιγράφει τη χρόνια νόσο ως «νόσημα με μεγάλη διάρκεια και αργή εξέλιξη» και τις χρόνιες καταστάσεις ως «προβλήματα υγείας που απαιτούν συνεχή διαχείριση για χρονική περίοδο ετών ή δεκαετιών» (ΠΟΥ, 2002).

Ως αρθρίτιδα ορίζεται η φλεγμονώδης εξεργασία ή διόγκωση που αφορά σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Περισσότερα από 100 νοσήματα μπορούν να προσβάλλουν τους αρθρικούς ή τους περιαρθρικούς ιστούς. Τα συμπτώματα και τα ευρήματα από την αντικειμενική εξέταση ποικίλουν ανάλογα με την αιτιολογία της αρθρίτιδας αλλά συνήθως περιλαμβάνουν το άλγος, τη δυσκαμψία, την παρουσία διογκώσεως, ερυθρότητα, θερμότητα στην πάσχουσα άρθρωση ή και στους περιαρθρικούς ιστούς καθώς και περιορισμό της κινητικότητας.

Αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια αναπηρίας και εργασιακής ανικανότητας παγκοσμίως.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία και το φύλο καθώς για άτομα ηλικίας >65 ετών υπολογίζεται ότι ένας στους δυο άνδρες και δυο στις τρείς γυναίκες εμφανίζουν κάποια μορφή αρθρίτιδας, ποσοστά πάσχοντα πληθυσμού που δείχνουν να βγαίνουν αυξανόμενα στις επερχόμενες δεκαετίες, καθιστώντας την πάθηση και ανεξαρτήτως αιτίου που την προκαλεί, ένα σημαντικότατο αναδυόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Συχνά η πάθηση συνυπάρχει με άλλα χρόνια νοσήματα που καθιστούν έτσι δυσχερέστερη την αντιμετώπιση της. Οι αρθρίτιδες μπορεί να ταξινομηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: η πρώτη περιλαμβάνει τις φλεγμονώδεις με κυριότερη μορφή αυτής της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στη δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγονται οι επαγόμενες από εναπόθεση κρυστάλλων με προέχουσα την ουρική αρθρίτιδα και η Τρίτη κατηγορία εμπεριέχει τις εκφυλιστικές, με κυρίαρχο εκπρόσωπο την οστεοαρθρίτιδα. Η αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα αποτελεί μια ομάδα φλεγμονωδών νοσημάτων με ποικίλλουσα κλινική έκφραση. Κυρίαρχη μορφή αυτής

της ομάδας είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας στους ενήλικες είναι η ΟΑ, η ΡΑ, και η ΑΣ.

Οι ρευματικές παθήσεις αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις και σε ζωτικά όργανα ακόμα και αναπηρία. Οι ρευματοπαθείς θα πρέπει να βρίσκονται σε συχνή ιατρική παρακολούθηση, με φαρμακευτική αγωγή και εξετάσεις. Μια φαρμακευτική αγωγή αποτελεσματική και ασφαλή. Πράγμα που για έναν ρευματοπαθή δεν είναι εύκολο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ/ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΟΥΣ

  • Πόνος οξύς ή και χρόνιος
  • Μείωση δραστηριοτήτων (δυσκαμψία, παραμόρφωση αρθρώσεων, αίσθηση κόπωσης, αδυναμία)
  • Επιπλοκές από τη φαρμακευτική αγωγή
  • Υπολειμματικές αναπηρίες με τις συνακόλουθες ψυχολογικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις
  • Αλλαγή σωματικού ειδώλου
  • Συνοσηρότητες

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ

  • Ψυχικοί και οικονομική επιβάρυνση μέχρι να φτάσει στον κατάλληλο ιατρό. Φόβος με τη διάγνωση της νόσου.
  • Άρνηση αποδοχής και συμβιβασμού με την ασθένεια
  • Άρνηση συμμόρφωσης με τις ιατρικές οδηγίες (εναλλακτικές θεραπείες τις οποίες συχνά δεν εκμυστηρεύονται στον ιατρό)
  • Ανησυχία για τις συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις

Για αρκετούς ασθενείς είναι αρκετά δύσκολο να συνεχίσουν να εργάζονται με το 67% των πασχόντων να μένουν εκτός εργασίας από τα 5 πρώτα χρόνια της νόσου. Αρκετοί μπορεί να χρειαστούν να αλλάξουν το πρότυπο (ώρες/χρονοδιάγραμμα) ή τον τύπο εργασίας τους. Άλλοι χάνουν την εργασία τους.

Βασικές δράσεις της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α 

Η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η έρευνα, η υποστήριξη….

Για να προχωράμε σε πράξη χρειάζεται να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα των ρευματοπαθών στο κοινωνικό σύνολο, στην πολιτεία, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στον κάθε φορέα με όποια άμεση ή έμμεση σχέση με το θέμα.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, έχει γνώση και του φορτίου της ευθύνης που φέρει και των αδυναμιών της ίδιας και του ελληνικού χώρου.

Χρειαζόμαστε να κατανοήσει κάθε Έλληνας, κάθε αρμόδιος φορέας το πρόβλημα.

Πιο πολύ όμως χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να δουλέψουμε μαζί, να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας, πιο πολλές καινούργιες ιδέες για να μπορέσουμε

να στηρίξουμε στα πόδια του τον Έλληνα ρευματοπαθή.

Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης της ΕΛΕΑΝΑ. 45 χρόνια προσπάθειας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον Έλληνα ρευματοπαθή και την οικογένεια του.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναπτύχθηκε και δραστηριοποιήθηκε έντονα. Έτσι έχουμε

  • 10 Παραρτήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πύργο, Κέρκυρα και Καβάλα
  • 3 στρατηγικούς συμμάχους : τον Σύλλογο Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ» ,τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων “ΘΑΛΕΙΑ” και τον Σύλλογο Φίλων και ασθενών με Ψωρίαση “ΚΑΛΥΨΩ»
  • Σύσταση επιστημονική επιτροπής, της οποίας μέλη είναι καθηγητές ρευματολογίας από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της Ελλάδας
  • 1o Βραβείο από την PAIN ALLICANCE EUROPE & την EFIC το 2020 για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣΥΡΕΚ) του app StigmApp
  • 3 Πρώτα βραβεία στο συνέδριο eular pare 2016 -2017 & 2018
  • Ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Sjogren Europe ( Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών για το Sjögren’s και της AGORA PLATFORM (Oμοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα Νοτίου Ευρώπης)
  • Αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της PAIN ALLIANCE EUROPE,του WORLD PATIENT ALLIANCE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) της FESCA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών για το Σκληρόδερμα) και του EURORDIS (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Σπάνιες Παθήσεις)
  • Μέλος στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, όπου είναι ο μοναδικός σύλλογος ασθενών που εκπροσωπεί την Ελλάδα.
  • Συνεργασία με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU–OSHA)
  • Συνεργασία με το ΕΛΙΝΥΑΕ ( ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • Συνεργασία με ΠΑΔΑ, ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΑΠΘ, ΙΣΑ, ΠΦΣ και Π.Σ.ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
  • Εγγραφή στο Μητρώο Διαφάνειας Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • 1 εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο για μη ειδικούς Επαγγελματίες Υγείας με τίτλο «Εισαγωγή Στο Μυοσκελετικό Σύστημα»
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε 35 πόλεις της χώρας μας
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Σχολείο Αγωγής Υγείας» με τη συνεργασία του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ
  • Επέκταση Ωραρίου Τηλεφωνικής Γραμμής (Δευτέρα & Τετάρτη 10΄00-8΄30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10΄00-4΄00) το νούμερο είναι 210-8237302 και στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχολόγους.
  • Δημιουργία Ψυχοκοινωνικών Προγραμμάτων
  • Συμμετοχή σε πάνω από 200 συνέδρια

Γράφει η Αθανασία Παππά, πρόεδρος  της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα

Πηγή: https://allabouthealth.gr/%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες