Κορονοϊός: Αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο μακράς COVID-19

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες ή τρόποι για την πρόληψη της μακράς COVID-19.

Η λήψη μετφορμίνης για δύο εβδομάδες μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2 οδηγεί σε 40% μειωμένη πιθανότητα μακράς COVID-19 κατά τους επόμενους 10 μήνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases.

Τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που εμφανίζουν ορισμένοι άνθρωποι μετά την μόλυνση από τον SARS-CoV-2, γνωστά και ως μακρά COVID-19, είναι μια αναδυόμενη χρόνια ασθένεια που δυνητικά επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες ή τρόποι για την πρόληψη της μακράς COVID-19.

Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή φάσης 3 που δείχνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακράς COVID-19, όταν λαμβάνεται μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2.

«Η μακρά COVID-19 είναι μια σημαντική έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία που μπορεί να έχει μόνιμες σωματικές, ψυχικές και οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά σε κοινωνικοοικονομικά περιθωριοποιημένες ομάδες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν πιθανές θεραπείες και τρόποι πρόληψης αυτής της νόσου. Η μελέτη μας έδειξε ότι η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που είναι ασφαλές, χαμηλού κόστους και ευρέως διαθέσιμο, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διάγνωσης με μακρά COVID-19, εφόσον ληφθεί αμέσως μετά την πρωταρχική μόλυνση με τον κορονοϊό. Αυτή η δοκιμή δεν υποδεικνύει εάν η μετφορμίνη θα ήταν αποτελεσματική ως θεραπεία για όσους έχει ήδη μακρά COVID-19”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Carolyn Bramante, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν νοσηλεύτηκαν, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 (υπέρβαροι ή παχυσαρκία), ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών και είχαν βγει για πρώτη φορά στην ζωή τους θετικοί στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες τρεις ημέρες. Συμμετείχαν 1.126 ασθενείς που έλαβαν είτε μετφορμίνη είτε ένα πανομοιότυπο χάπι εικονικού φαρμάκου αμέσως όταν βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2. Παρακολουθήθηκαν για 10 μήνες και τα σχετικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν με ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς κάθε 30 ημέρες.

Η μετφορμίνη απέτρεψε πάνω από το 40% των περιπτώσεων μακράς COVID-19 στη δοκιμή. Μόλις το 6,3% (35/564) των συμμετεχόντων που έλαβαν μετφορμίνη ανέφεραν διάγνωση μακράς COVID-19 εντός 10 μηνών, σε σύγκριση με το 10,4% (58/562) όσων έλαβαν πανομοιότυπο εικονικό φάρμακο.

Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με προηγουμένως δημοσιευμένα αποτελέσματα της ίδιας δοκιμής, όπου διαπιστώθηκε ότι η μετφορμίνη απέτρεψε πάνω από το 40% των επισκέψεων στα Επείγοντα, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω COVID-19 εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Άλλα σκέλη της δοκιμής εξέτασαν την ιβερμεκτίνη και τη φλουβοξαμίνη και διαπίστωσαν ότι κανένα από τα δύο δεν απέτρεψε την μακρά COVID-19.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η μετφορμίνη σταματά την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 στο εργαστήριο, κάτι που είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις από την μαθηματική μας μοντελοποίηση της αντιγραφής του ιού. Οπότε αυτό μπορεί να είναι η αιτία μείωσης τόσο της σοβαρής COVID-19 όσο και της μακράς COVID-19 που παρατηρούνται σε αυτήν τη δοκιμή”, είπε ο συν-συγγραφέας David Odde, βιοϊατρικός μηχανικός του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν και ορισμένους περιορισμούς στην μελέτη, όπως ότι η δοκιμή απέκλεισε άτομα με ΔΜΣ κάτω των 25 και ηλικίας κάτω των 30 ετών. Επομένως είναι άγνωστο εάν αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να γενικευθούν σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Πηγή: https://medicalxpress.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-antidiavitiko-farmako-meionei-kata-40-ton-kindyno-makras-covid-19/168453/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες