Κοροναϊός: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα

Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της πανδημίας, είναι οι θρομβώσεις

Σε χρόνια φάση καρδιακής ανεπάρκειας έχει μπει ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% από αυτούς που έκαναν μυοκαρδίτιδα λόγω κοροναϊού, δηλώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και πρόσφατα εκλεγείς στην προεδρία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωσταντίνος Τούτουζας.

Εξηγεί μάλιστα ότι η ανεπάρκεια, σε άλλους είναι μικρού βαθμού και σε άλλους πιο σοβαρού. Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της πανδημίας, είναι οι θρομβώσεις.

«Και δυστυχώς αυτοί που έρχονται και έχουν covid και θρόμβωση, έχουν χειρότερη πρόγνωση από αυτούς που έχουν μόνο το πρόβλημα τους, που μπορεί να είναι αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή έμφραγμα του μυοκαρδίου πχ. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει αυτή η θρομβογεννητικότητα που λέγαμε από την αρχή ότι υπήρχε με τη λοίμωξη covid, στους ασθενείς που “έφευγαν” από covid».

Διερευνάται ακόμη η αντιμετώπιση της θρομβογεννητικότητας από Sars-Cov2

Το χειρότερο από όλα όπως τονίζει ο καθηγητής, είναι ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο «Prevent HD» μελέτη, σύμφωνα με την οποία δώσανε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρόμβωση, για 35 μέρες αντιπηκτικά και δεν παρουσίασαν μεγάλες διαφορές από τους ασθενείς που δεν πήραν αντιπηκτικά. «Γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά τι συμβαίνει με τη θρομβογεννητικότητα και τη λοίμωξη από κορονοϊό. Είναι ένα θέμα, το οποίο δυστυχώς μας απασχολεί ακόμη, και αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για έρευνα».

Κατά πόσο όμως, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις με covid αυξάνουν τους κινδύνους για τους καρδιολογικούς ασθενείς; «Εφόσον είναι εμβολιασμένοι δεν αυξάνονται οι κίνδυνοι, και κατά κάποιο τρόπο έχουν προστασία. Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προφυλάσσονται περισσότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Να προσέχουν το συγχρωτισμό, διότι μία λοίμωξη τους απορυθμίζει την πίεση, την καρδιακή τους ανεπάρκεια, αυξάνει την θρομβογεννητικότητα κλπ.» Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Τούτουζας αυτό το διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λόγω γρίπης γιατί και αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στην πρώτη γραμμή της κλινικής εφαρμογής ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία»

Ο πρόσφατα εκλεγείς στην προεδρία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε ερώτηση ποιες θα είναι προτεραιότητές του μόλις αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, αναφέρει: Η καρδιολογία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες ειδικότητες στην Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η εξωστρέφεια μας στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, (να είμαστε πιο ενεργοί δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία), καθώς επίσης την πολύ καλή συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ήδη πολύ καλά εκπαιδευμένων καρδιολόγων μας. Η καρδιολογία έτσι όπως εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σχέση με το πώς εφαρμοζόταν πριν από δέκα, ή είκοσι χρόνια. Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία. Θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε πάντα στην πρώτη γραμμή της έρευνας και κυρίως της κλινικής εφαρμογής, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και να βοηθήσουμε την εκπαίδευση όλων των γιατρών».

Πηγή: https://www.in.gr/2022/11/26/b-science/koronaios-kardiaki-aneparkeia-2-apo-aytous-pou-epathan-myokarditida/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

COVID-19: Ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα περισσότερο από 1 χρόνο μετά τη λοίμωξη

Ερευνητές εντόπισαν αντιγόνα COVID στο αίμα έως 14 μήνες μετά τη λοίμωξη και για περισσότερο από 2 χρόνια σε δείγματα ιστών από ανθρώπους που...

Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα

Είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων. Σύμφωνα με έρευνες, τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα στη χώρα μας επηρεάζουν περίπου 1.000 παιδιά...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 15.3.2024 – Καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν το επίτευγμα του 57χρονου  Μπερτ Γιάνσεν να ζήσει 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς(για μυοκαρδιοπάθεια) στην...

Ετικέτες