Ενημερωθείτε για τα ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύψουν την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και πότε η κατάσταση μπορεί να εμποδίσει τη σύναψη ασφαλιστηρίου
Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου το 2016 φεύγει από τη ζωή ο Denton Arthur Cooley, Αμερικανός καρδιοχειρουργός και καρδιοθωρακοχειρουργός που άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία της ιατρικής πραγματοποιώντας την πρώτη εμφύτευση ολικής τεχνητής καρδιάς. Οι τεχνητές καρδιές για τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή, αποτελούν τη σωτήρια γέφυρα μέχρι την εύρεση καρδιακού μοσχεύματος.
«H καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μία πανδημία» αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για την πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει επαρκώς τους ιστούς, σημειώνοντας πως, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 3,5 εκατομμύρια νέοι ασθενείς, με τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της νόσου στον ευρωπαϊκό χώρο να προβλέπουν αύξηση κατά 50% στα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, η θνητότητα φτάνει το 50% στα 5 χρόνια και στο 90% στα 10 έτη ενώ αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλείας σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας, ωστόσο ο καρδιακός μυς μπορεί να γίνει δύσκαμπτος εξαιτίας διαβήτη ή υπέρτασης που δεν ελέγχεται σωστά και σπανιότερα λόγω καρδιοπαθειών ή μυοκαρδίτιδας, υπνική άπνοια κ.α.,
Τα ασφαλιστήρια υγείας που καλύπτουν
Ένα 10-15% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια δεν θα ανταποκριθούν στη φαρμακευτική αγωγή, η λειτουργία της καρδιάς θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με απειλητικό για τη ζωή ρυθμό και η μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας θα γίνει μονόδρομος μέχρι τη μεταμόσχευση, οπότε θα ξεκινήσεις ένας «μαραθώνιος» λόγω της ανεπάρκειας μοσχευμάτων. Λόγω των σοβαρών και συχνών επιπλοκών, αποτελεί το τελευταίο όπλο στηn ιατρική φαρέτρα ενάντια στη μάχη της καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τον ΕΟΜ, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια φαρμακευτικής και «ηλεκτρικής» (απινιδωτής, αμφικοιλιακός βηματοδότης) θεραπείας με σταδιακή κλιμάκωση αυτής.
Στα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης δεν εντοπίζεται ρητώς η καρδιακή ανεπάρκεια, περιλαμβάνονται όμως στους πίνακες με τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις η αγγειοπλαστική ή και χειρουργική επέμβαση bypass που πραγματοποιούνται για επιδιόρθωση ή αντικατάσταση μιας καρδιακής βαλβίδας είτε για την εμφύτευση απινιδωτή. Οι περισσότερες εταιρείες θα καλύψουν και την αγορά πέραν της τοποθέτησης για βαλβίδα καρδιάς, βηµατοδότη, απινιδωτή κ.λπ..
Εφόσον βρεθεί καρδιακό μόσχευμα, η επέμβαση θα καλυφθεί με το ανώτατο όριο ιατρικών αμοιβών που δίδεται στις ειδικές επεμβάσεις, όχι όμως και οι προηγηθείσες δαπάνες για την αφαίρεση και µεταφορά του οργάνου ή τα έξοδα δότη, τη μεταφορά κ.ο.κ.. Τι ισχύει ωστόσο για το ενδιάμεσο στάδιο της μηχανικής υποβοήθησης της κυκλοφορίας που δεν αναγράφεται στους όρους;
Μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας
Στο ερώτημα μάς απάντησε η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, Financial Advisor και πρώην ασφαλιστική σύμβουλος, περιγράφοντας ουσιαστικά το «ταξίδι της αποζημίωσης» για τον ασφαλισμένο ασθενή.
Ο θεράπων ιατρός θα ετοιμάσει τη γνωμάτευση που θα αποσταλεί στον αρχίατρο της ασφαλιστικής εταιρείας και, εφόσον λάβει την έγκριση, θα εκκινήσει η διαδικασία με τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο σε συμβεβλημένη μονάδα, ο οποίος θα αποσταλεί στον ΕΟΜ. Εφόσον ο ασθενής μπει στη λίστα προς μεταμόσχευση, η ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει το σύνολο της δαπάνης που της αναλογεί βάσει των όρων του συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης κυκλώματος εξωσωματικής οξυγόνωσης της κυκλοφορίας (ECMO) για προσωρινή υποβοήθηση που αποτελεί τη γέφυρα (bridging) για τη μεταμόσχευση ή άλλη μακροχρόνια συσκευή υποβοήθησης.
Όπως εξηγεί στο ygeiamou, αν και και η τοποθέτηση συσκευών μακροχρόνιας διάρκειας μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας -το γνωστό «βαλιτσάκι»- καλύπτεται από τον δημόσιο φορέα βάσει ΦΕΚ, ο βασικός λόγος που κάποιος θα αναζητήσει ιδιωτικά την απόκτηση μιας συσκευής είναι ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική ανεπάρκεια.
Προσοχή στις συγγενείς παθήσεις
Αν και η καρδιακή ανεπάρκεια αφορά κυρίως ενήλικες άνω των 60 ετών, ενδέχεται να εκδηλωθεί και σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με συγγενείς καρδιοπάθειες και έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του καρδιακού μυός. Ενημερωθείτε εδώ για τις ασφαλιστικές καλύψεις των συγγενών καρδιοπαθειών.
Επίδομα σοβαρών ασθενειών
Η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών αποτελεί ένα ασφαλιστικό προϊόν που συμπληρώνει την ασφάλιση υγείας, παρέχοντας στον ασφαλισμένο ένα δίχτυ οικονομικής προστασίας για έξοδα που θα προκύψουν από ένα σοβαρό περιστατικό υγείας. Η μεταμόσχευση οργάνων (ή λίστα αναμονής) περιλαμβάνεται στις καλυπτόμενες περιπτώσεις και, για την απόδοση του χρηματικού ποσού, θα ζητηθούν η ιατρική γνωμάτευση που θα αιτιολογεί τη μεταμόσχευση και η βεβαίωση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης είτε της ένταξης σε λίστα αναμονής.
Το πρόγραμμα που εξαιρεί
Σε τοίχο ενδεχομένως να πέσουν ενδιαφερόμενοι για προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα έχει ως προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να μη νοσεί από σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Θα πρέπει ωστόσο να αναζητήσετε πλήρη ενημέρωση από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.