«Καμπανάκι» για το πόσο αλάτι τρώμε: Συμπεράσματα-σοκ από έκθεση του Π.Ο.Υ. για την πρόσληψη νατρίου

Π.Ο.Υ.: “Απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες για την μείωση της πρόσληψης αλατιού και την προστασία ζωών”.

Μια πρώτη στο είδος της έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την μείωση της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) δείχνει ότι ο κόσμος δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο του για μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 30% έως το 2025.

Το νάτριο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο), αλλά περιέχεται επίσης σε άλλα καρυκεύματα, όπως το γλουταμινικό νάτριο.

Η έκθεση δείχνει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών του Π.Ο.Υ. εφαρμόζουν υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες πολιτικές μείωσης του νατρίου και ότι το 73% των κρατών μελών του Π.Ο.Υ. δεν έχουν πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.

Η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου θα μπορούσε να σώσει περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030. Αποτελεί σημαντική συνιστώσα της δράσης για την επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για την μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες.

Σήμερα, όμως, μόνο εννέα χώρες διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνιστώμενων πολιτικών για την μείωση της πρόσληψης νατρίου:Βραζιλία

Χιλή

Τσεχία

Λιθουανία

Μαλαισία

Μεξικό

Σαουδική Αραβία

Ισπανία

Ουρουγουάη

“Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας μία τις κύριες αιτίες”, δήλωσε ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ.

“Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο Π.Ο.Υ. καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν στρατηγικές για την μείωση του νατρίου και τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τα κριτήρια αναφοράς του Π.Ο.Υ. για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο”.

Μείωση στο διατροφικό νάτριο (αλάτι): Οι 4 κανόνες “καλύτερης αγοράς” που έχει προτείνει ο Π.Ο.Υ.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την μείωση του νατρίου περιλαμβάνει την υιοθέτηση υποχρεωτικών πολιτικών και των τεσσάρων παρεμβάσεων “καλύτερης αγοράς” του Π.Ο.Υ. που σχετίζονται με το νάτριο, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών. Αυτές είναι:Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και καθορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα

Καθιέρωση πολιτικών δημοσίων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσια ιδρύματα όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία

Σήμανση στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών, που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο

Επικοινωνιακές εκστρατείες με με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νατρίου

Οι χώρες ενθαρρύνονται να θεσπίσουν στόχους περιεκτικότητας σε νάτριο για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους Παγκόσμιους Δείκτες Αναφοράς για το νάτριο του Π.Ο.Υ. και να τους επιβάλουν μέσω αυτών των πολιτικών.

Οι υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς επιτυγχάνουν ευρύτερη κάλυψη και προστασία έναντι εμπορικών συμφερόντων, ενώ παρέχουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς τροφίμων.

Ως μέρος της έκθεσης, ο Π.Ο.Υ. ανέπτυξε έναν “χάρτη βαθμολόγησης” για τα κράτη μέλη με βάση τον τύπο και τον αριθμό των πολιτικών μείωσης του νατρίου που εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία έως και τις 6 Οκτωβρίου του 2022, η Ελλάδα εμπίπτει στην 3η κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζει την υποχρεωτική δήλωση νατρίου σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ότι εφαρμόζει τουλάχιστον ένα υποχρεωτικό μέτρο για την μείωση του νατρίου.

“Αυτή η σημαντική έκθεση καταδεικνύει ότι οι χώρες πρέπει να εργαστούν επειγόντως για να εφαρμόσουν φιλόδοξες, υποχρεωτικές, κυβερνητικές πολιτικές μείωσης του νατρίου για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για μείωση της κατανάλωσης αλατιού έως το 2025”, δήλωσε ο δρ. Tom Frieden, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνεργάζεται με χώρες για την πρόληψη 100 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις σε διάστημα 30 ετών.

“Υπάρχουν αποδεδειγμένα μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και σημαντικές καινοτομίες, όπως τα χαμηλά άλατα νατρίου. Ο κόσμος χρειάζεται δράση εδώ και τώρα, αλλιώς πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν αναπηρικά ή θανατηφόρα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών”.

Η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται ότι είναι 10,8 γραμμάρια την ημέρα, υπερδιπλάσια από τη σύσταση του Π.Ο.Υ. για λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού).

Η έκθεση του Π.Ο.Υ. για την μείωση της πρόσληψης νατρίου

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού το καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή και τη διατροφή. Προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σχέσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης νατρίου και του αυξημένου κινδύνου για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος του στομάχου, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και η νεφρική νόσος.

Ο Π.Ο.Υ. καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση πολιτικές μείωσης της πρόσληψης νατρίου και να μετριάσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Ο Π.Ο.Υ. καλεί επίσης τους κατασκευαστές τροφίμων να θέσουν φιλόδοξους στόχους μείωσης του νατρίου στα προϊόντα τους.

Πηγή: https://www.who.int, http://medispin.blogspot.com/2023/03/blog-post_10.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής...

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Ετικέτες