Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ

Το πρόγραμμα “CXR-Lung-Risk”  αξιολογεί ακτινογραφίες θώρακος εξετάζοντας για μοτίβα που συνδέονται με τον καρκίνο στον πνεύμονα.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην αξιολόγηση του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα σε μη καπνιστές, αναφέρει νέα έρευνα.

Το πρόγραμμα “CXR-Lung-Risk”  αξιολογεί ακτινογραφίες θώρακος εξετάζοντας για μοτίβα που συνδέονται με τον καρκίνο στον πνεύμονα.

Άνθρωποι των οποίων οι ακτινογραφίες επισημάνθηκαν από το πρόγραμμα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα έναντι αυτών των οποίων οι ακτινογραφίες χαρακτηρίστηκαν χαμηλού κινδύνου.

Ο Dr. Michael Lu, δήλωσε ότι το εργαλείο ανοίγει την πόρτα για ευκαιριακή εξέταση όσων δεν κάπνισαν ποτέ και έχουν υψηλό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας υπάρχουσες ακτινογραφίες.

Μεταξύ 10% και 20% των καρκίνων πνεύμονα συμβαίνουν σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ ή που κάπνισαν λιγότερα από 100 τσιγάρα.

Η Anika Walia, του Boston University School of Medicine, δήλωσε ότι ο καρκίνος πνεύμονα όλο και αυξάνεται σε όσους δεν κάπνισαν ποτέ και συχνά εμφανίζεται σε προχωρημένα στάδια.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε το μοντέλο CXR-Lung-Risk χρησιμοποιώντας περισσότερες από 147.000 ακτινογραφίες 41.000 καπνιστών και μη, οι οποίο συμμετείχαν σε δοκιμή εξετάσεων για καρκίνο.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη έμαθε μοτίβα καρκίνου στον πνεύμονα από τις ακτινογραφίες, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητά της σε ομάδα 17.400 ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

Αυτοί ήταν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ακτινογραφίες θώρακα εκτός νοσοκομείου, μεταξύ 2013 και 2014.

Η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε περίπου το 28% όσων δεν κάπνισαν ποτέ ως ανθρώπους υψηλού κινδύνου για καρκίνο πνεύμονα και που το 2,9% αργότερα διαγνώστηκαν με τη νόσο.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτεί μόνο μια απλή ακτινογραφία θώρακα.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Radiological Society of North America και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/120826/h-tehnhth-nohmosynh-axiologei-ton-kindyno-karkinoy-ston-pneymona-se-anthropoys-poy-den-kapnisan-pote-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σπάνιες Παθήσεις: Ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

Με σύνθημα «Unite for change! Unite for equity!»  εορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων αποσκοπώντας να ενισχύσει την εξωτερίκευση και κοινοποίηση του προβλήματος εκ μέρους των ασθενών,...

Νέο Πρότυπο Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών

Υπό την επιστημονική διεύθυνση του παγκοσμίου φήμης αγγειο-καρδιο-θωρακοχειρουργού καθηγητή Αυξέντιου Καλαγκού η Ευρωκλινική Αθηνών ίδρυσε το νέο πρότυπο Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών. Στο εγχείργημα συμμετέχουν έμπειροι ιατροί με πολυετή...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.2.2024 – Θρόμβωση-Αιμόσταση

ΤΑVI: FROM CONCEPT TO REALITY Στις 16/2 πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο  Αlain Cribier,  o άνθρωπος που πρωτο εμφύτευσε διακαθετηριακά   αορτική βαλβίδα στις  16...

Ετικέτες