Η γρίπη ή η Covid είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νευρολογική διαταραχή;

Τι έδειξε νέα αμερικανική μελέτη σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί.

H γρίπη είναι πιο πιθανό από την Covid να οδηγήσει σε νευρολογική διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Brian Callaghan του  University of Michigan Health in Ann Arbor, δήλωσε ότι αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, έδειξαν ότι το να νοσηλευτεί κάποιος με Covid δεν οδηγεί σε περισσότερη περίθαλψη για νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τη νοσηλεία για γρίπη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology, εξέτασε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είτε για COVID-19 είτε για γρίπη.

Συγκρίθηκαν 77.000 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 με τον ίδιο αριθμό ατόμων που νοσηλεύτηκαν για γρίπη.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εστίασαν στο πόσοι αντιμετωπίστηκαν τον πρώτο χρόνο που ακολούθησε για τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις—ημικρανία, επιληψία, εγκεφαλικό, νευροπάθεια, άνοια και κινητικές διαταραχές.

Συνολικά ποσοστό 3,2% αυτών με γρίπη και 2% με COVID-19 αντιμετωπίστηκαν για ημικρανία και 2,1% των ασθενών με γρίπη και το 1,6% με COVID-19 έλαβαν περίθαλψη για επιληψία.

Επιπλέον, ποσοστό 2,4% ασθενών με γρίπη αντιμετωπίστηκαν για εγκεφαλικό σε σύγκριση με 2% ασθενών με COVID-19. Ποσοστό 3,6% ασθενών με γρίπη και 1,9% με COVID-19 αντιμετωπίστηκαν για νευροπάθεια και το 2,5% των ασθενών με γρίπη και το 1,5% με COVID-19 αντιμετωπίστηκαν για κινητική διαταραχή.

Τα ποσοστά για άνοια ήταν παρόμοια για τις 2 λοιμώξεις – 2,3% των ασθενών με γρίπη και 2% των ασθενών με COVID-19 έλαβαν περίθαλψη για την πάθηση.

Ασθενείς με COVID-19 είχαν  44% χαμηλότερο κίνδυνο να λάβουν περίθαλψη για νευροπάθεια, 36% χαμηλότερο για κινητικές διαταραχές και 10% χαμηλότερο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 7% χαμηλότερο για άνοια.

Ποσοστό 4,9% των ασθενών με γρίπη και 2,8% με COVID-19 εμφάνισαν νεα νευρολογική πάθηση τον χρόνο που ακολούθησε τη νόσο.

Ο Dr. Adam de Havenon, του Yale University in New Haven, δήλωσε ότι καθώς η COVID-19 έχει μολύνει την πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι καλά νέα ότι συμπεριφέρεται παρόμοια με άλλους αναπνευστικούς ιούς όσον αφορά αυτές τις συνήθεις νευρολογικές παθήσεις.

Tα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δεν είναι εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, επομένως τα ευρήματα ενδεχομένως δεν αφορούν όλους τους επιζώντες από COVID-19 στις ΗΠΑ.

Πηγές:
Neurology, https://www.iatronet.gr/article/123713/h-griph-h-h-covid-einai-pio-pithano-na-odhghsei-se-neyralgikh-diatarahh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες