Η γρίπη ή η Covid είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νευρολογική διαταραχή;

Τι έδειξε νέα αμερικανική μελέτη σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί.

H γρίπη είναι πιο πιθανό από την Covid να οδηγήσει σε νευρολογική διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Brian Callaghan του  University of Michigan Health in Ann Arbor, δήλωσε ότι αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, έδειξαν ότι το να νοσηλευτεί κάποιος με Covid δεν οδηγεί σε περισσότερη περίθαλψη για νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τη νοσηλεία για γρίπη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology, εξέτασε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είτε για COVID-19 είτε για γρίπη.

Συγκρίθηκαν 77.000 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 με τον ίδιο αριθμό ατόμων που νοσηλεύτηκαν για γρίπη.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εστίασαν στο πόσοι αντιμετωπίστηκαν τον πρώτο χρόνο που ακολούθησε για τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις—ημικρανία, επιληψία, εγκεφαλικό, νευροπάθεια, άνοια και κινητικές διαταραχές.

Συνολικά ποσοστό 3,2% αυτών με γρίπη και 2% με COVID-19 αντιμετωπίστηκαν για ημικρανία και 2,1% των ασθενών με γρίπη και το 1,6% με COVID-19 έλαβαν περίθαλψη για επιληψία.

Επιπλέον, ποσοστό 2,4% ασθενών με γρίπη αντιμετωπίστηκαν για εγκεφαλικό σε σύγκριση με 2% ασθενών με COVID-19. Ποσοστό 3,6% ασθενών με γρίπη και 1,9% με COVID-19 αντιμετωπίστηκαν για νευροπάθεια και το 2,5% των ασθενών με γρίπη και το 1,5% με COVID-19 αντιμετωπίστηκαν για κινητική διαταραχή.

Τα ποσοστά για άνοια ήταν παρόμοια για τις 2 λοιμώξεις – 2,3% των ασθενών με γρίπη και 2% των ασθενών με COVID-19 έλαβαν περίθαλψη για την πάθηση.

Ασθενείς με COVID-19 είχαν  44% χαμηλότερο κίνδυνο να λάβουν περίθαλψη για νευροπάθεια, 36% χαμηλότερο για κινητικές διαταραχές και 10% χαμηλότερο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 7% χαμηλότερο για άνοια.

Ποσοστό 4,9% των ασθενών με γρίπη και 2,8% με COVID-19 εμφάνισαν νεα νευρολογική πάθηση τον χρόνο που ακολούθησε τη νόσο.

Ο Dr. Adam de Havenon, του Yale University in New Haven, δήλωσε ότι καθώς η COVID-19 έχει μολύνει την πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι καλά νέα ότι συμπεριφέρεται παρόμοια με άλλους αναπνευστικούς ιούς όσον αφορά αυτές τις συνήθεις νευρολογικές παθήσεις.

Tα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δεν είναι εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, επομένως τα ευρήματα ενδεχομένως δεν αφορούν όλους τους επιζώντες από COVID-19 στις ΗΠΑ.

Πηγές:
Neurology, https://www.iatronet.gr/article/123713/h-griph-h-h-covid-einai-pio-pithano-na-odhghsei-se-neyralgikh-diatarahh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες