Η επιδημία της παχυσαρκίας δεν επιβραδύνεται

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα από ερευνητές της επιστήμης της άσκησης στο Brigham Young University αποκαλύπτει κρίσιμα, σπάνια δεδομένα που περιγράφουν λεπτομερώς τη σοβαρότητα της επιδημίας της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity, εξέτασε τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους πάνω από 13.800 ενηλίκων των ΗΠΑ -ένα σπάνιο σημείο δεδομένων που ανακαλύφθηκε στην έρευνα για την παχυσαρκία. Διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες στη μελέτη κέρδισαν 5% ή περισσότερο σωματικό βάρος για μια περίοδο 10 ετών, πάνω από το ένα τρίτο κέρδισε 10% ή περισσότερο και σχεδόν το ένα πέμπτο κέρδισε 20% ή περισσότερο σωματικό βάρος.

«Η επιδημία της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ δεν επιβραδύνεται», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης  Larry Tucker, καθηγητής της επιστήμης της άσκησης. «Αναμφίβολα, η 10ετής αύξηση βάρους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιλέχθηκαν τυχαία ως μέρος της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), μιας ετήσιας έρευνας που εξετάζει ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα. Η NHANES είναι σειρά μελετών που χρηματοδοτείται από το CDC που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ενώ έγινε συνεχές πρόγραμμα το 1999.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της NHANES, η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση εντός 10 ετών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, με τις γυναίκες να παίρνουν περίπου διπλάσιο βάρος: 5-6 κιλά κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 2,5-3 κιλά για τους άνδρες. Η αύξηση του βάρους διέφερε επίσης μεταξύ των φυλών, με τις μαύρες γυναίκες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μέση αύξηση κατά τη διάρκεια της 10ετίας (περίπου 9 κιλά) και τους Ασιάτες άνδρες να έχουν τη μικρότερη (1,3 κιλά).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί παίρνουν το ακόλουθο βάρος:

  • 8 κιλά μεταξύ 20 και 30 ετών
  • 6,5 κιλά μεταξύ 30 και 40 ετών
  • 4,3 κιλά μεταξύ 40 και 50 ετών
  • 2,1 κιλά μεταξύ 50 και 60 ετών

«Σε περίπου 20 χρόνια, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε κατά 40% και η σοβαρή παχυσαρκία σχεδόν διπλασιάστηκε», είπε ο Tucker. «Γνωρίζοντας ποιος είναι πιο πιθανό να γίνει παχύσαρκος, μπορούμε να βοηθήσουμε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να επικεντρωθούν περισσότερο στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο».

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/erevnes/article/i-epidimia-tis-paxisarkias-den-epivradinete

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες