Φυσική Άσκηση: Διαφοροποιούνται τα Οφέλη Ανάλογα με την Ώρα που θα Ασκηθούμε;

Κάθε άνθρωπος που επιλέγει να ασκηθεί, κάνει αυτή την απόφαση για διαφορετικούς λόγους. Ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν τη φυσική άσκηση με σκοπό να αντιμετωπίσουν κάποια χρόνια νόσο, όπως η υπέρταση, άλλοι επιθυμούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη, ενώ για άλλους η φυσική άσκηση αποτελεί μία προσέγγιση για τη βελτίωση της διάθεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physiology, ωστόσο, η ώρα κατά την οποία ασκούμαστε μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να επιτύχουμε. Μάλιστα, η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι η ιδανική ώρα της άσκησης είναι διαφορετική για άνδρες και γυναίκες.

Η Ομάδα των Εθελοντών που Εξετάστηκε στη Μελέτη

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε τα οφέλη της άσκησης σε ένα δείγμα 30 γυναικών και 26 ανδρών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των  οποίων η μία έκανε όλη την άσκηση της ημέρας στο διάστημα 06:00-08:00, ενώ η άλλη στο διάστημα 18:30-20:30. Όλοι οι εθελοντές ήταν υγιείς, μη καπνιστές και αθλητικοί.

Κάθε εθελοντής έκανε ακριβώς την ίδια διατροφή, τις ίδιες ασκήσεις και κατανάλωνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της άσκησης σε διάφορα τελικά σημεία, όπως η μυϊκή δύναμη, η αντοχή, η συστολική και διαστολική πίεση, η διάθεση και η διατροφή.

Επιδράσεις της Φυσικής Άσκησης στη Διάθεση

Ένα από τα σημαντικότερα τελικά σημεία που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν αν η ώρα της φυσικής άσκησης μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις της τελευταίας στη διάθεση.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν την άσκησή τους το απόγευμα είχαν πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με αυτές που έκαναν άσκηση το πρωί.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνδρες παρουσίαζαν πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με τις γυναίκες μετά την άσκηση, ανεξαρτήτως της ώρας που είχαν ασκηθεί. Συγκεκριμένα, η φυσική άσκηση μείωνε τα συμπτώματα κατάθλιψης, οργής και έντασης στους άνδρες πολύ περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες. Οι τελευταίες είχαν οφέλη στη διάθεση μόνο όταν επέλεγαν να ασκηθούν το βράδυ.

Η επιστημονική ομάδα τόνισε, ωστόσο, ότι τα οφέλη της φυσικής άσκησης στη διάθεση είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, καθώς βασίζονται αποκλειστικά στις αναφορές ασθενών.

Οφέλη στη Σωματική Υγεία

Όλοι οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση σε όλα τα τελικά σημεία που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη. Ωστόσο, η ώρα της άσκησης επηρέαζε σε κάποιο βαθμό πόσο εμφανή ήταν τα παραπάνω οφέλη, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Για τις γυναίκες:

  • Η άσκηση το πρωί συνδέθηκε με μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και βελτίωση της μυϊκής δύναμης στα κάτω άκρα.
  • Η άσκηση το βράδυ συνδέθηκε με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στο άνω μέρος του σώματος, καθώς και καλύτερη διάθεση.

Για τους άνδρες:

  • Η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας συνδέθηκε με καλύτερη φυσική κατάσταση.
  • Η άσκηση το απόγευμα συνδέθηκε με περισσότερα οφέλη στην καρδιακή και μεταβολική υγεία, καθώς και με μείωση του αισθήματος κόπωσης.

Γιατί Υπήρχαν Διαφορές Ανάμεσα στα Δύο Φύλα;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η έρευνα δεν είχε ως στόχο να εξετάσει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την ώρα της φυσικής άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που ενδεχομένως εξηγούν τις διαφορές που παρατηρήθηκαν, όπως για παράδειγμα η πυκνότητα των τριχοειδών, η απόκριση στο αίσθημα πείνας, καθώς και ο μεταβολισμός, παράγοντες οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

«Οι παραπάνω διαφορές δείχνουν ότι διάφοροι μοριακοί, ενδοκρινικοί, μεταβολικοί ή νευρομυϊκοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις επιδράσεις της άσκησης στους άνδρες και τις γυναίκες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Προφανώς θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η άσκηση το απόγευμα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου. Στους άνδρες, περιορίζει επίσης το αίσθημα κόπωσης», πρόσθεσαν.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η άσκηση προσφέρει οφέλη ανεξαρτήτως ώρας, επομένως είναι σημαντικό να ασκούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/fysiki-askisi-diaforopoiountai-ta-ofeli-analoga-me-tin-ora-pou-tha-askithoume/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες