ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι μία σύγχρονη και πολύ εξειδικευμένη μέθοδος που πραγματοποιείται από συγκεκριμένους και έμπειρους καρδιοχειρουργούς και τείνει να αντικαταστήσει την κλασική ανοικτή μέθοδο με τη μεγάλη μέση στερνοτομή, ενώ υπερτερεί της διακαθετηριακής εμφύτευσης. Ο Kαρδιοχειρουργός Χριστόφορος Κωτούλας απαντά στις ερωτήσεις μας για τη μέθοδο, που υπόσχεται στον ασθενή επιστροφή στις καθημερινές του συνήθειες, χωρίς συμπτώματα και χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του.

– Πότε θα πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής, γιατρέ;

Ένας ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί όταν πάσχει από σοβαρή στένωση ή σοβαρή ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας. Η διάγνωση γίνεται με το διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα ή συμπληρωματικά και με το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα όταν πρέπει. Ο ασθενής μπορεί να έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί και όχι. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αξιολογείται ο κάθε ασθενής ξεχωριστά με τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει. Τα συμπτώματα συνήθως είναι θωρακικός πόνος, δύσπνοια που μπορεί να φθάσει σε πνευμονικό οίδημα και στιγμιαία επεισόδια λιποθυμίας.

– Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθυστερήσει το χειρουργείο;

Η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται από τους ασθενείς όταν ανακαλύψουν την ύπαρξη της παθολογίας της βαλβίδας. Όταν όμως η βλάβη της βαλβίδας γίνεται σοβαρή, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

– Ποιες είναι οι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης;

Σήμερα, η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε με την ανοικτή χειρουργική μέθοδο, είτε διακαθετηριακά με τη μέθοδο TAVI. Ξεχάστε την ανοικτή κλασσική αντιμετώπιση με τομή 20 – 30 εκατοστών στην μέση του στέρνου! Η σύγχρονη πρακτική απαιτεί μια χειρουργική τομή περίπου 5 – 7 εκατοστά, στη μέση ή στα πλάγια του θώρακα. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Ο καρδιοχειρουργός αφού ανοίξει την αορτή αφαιρεί την κατεστραμμένη βαλβίδα του ασθενή και τοποθετεί τη νέα βαλβίδα. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί 2 με 3 ώρες. Η επέμβαση ονομάζεται ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας – MIAVR. Η διακαθετηριακή μέθοδος TAVI γίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς ή ασθενείς με ειδικά προβλήματα. Η βαλβίδα μπαίνει με καθετήρα συνήθως από το μηρό. Η βαλβίδα είναι μόνο βιολογική και με περιορισμένο χρόνο ζωής, ενώ η αχίλλειος πτέρνα της παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών, η παραβαλβιδική διαφυγή και η εμφάνιση εγκεφαλικού. Σε περίπτωση επιπλοκής ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κλασική ανοικτή επέμβαση επειγόντως.

– Ποια τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής αντικατάστασης;

 • άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • υπάρχει ελάχιστη απώλεια αίματος
 • απαιτείται πολύ μικρή παραμονή στη ΜΕΘ
 • ελαχιστοποιείται ο πόνος
 • η κινητοποίηση είναι άμεση
 • υπάρχει μείωση των λοιμώξεων και των μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για 4 – 5 ημέρες
 • πλήρης επάνοδος σε ένα μήνα
 • απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες
 • εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις της αορτικής βαλβίδας
 • αντιμετωπίζεται συγχρόνως και το ανεύρυσμα αορτής
 • χρησιμοποιούνται όλων των ειδών οι βαλβίδες
 • ελάχιστη διάνοιξη του περικαρδίου με αποτέλεσμα την εύκολη επανεπέμβαση, εάν χρειαστεί στο μέλλον

Η τεχνική αυτή οδηγεί σε ταχύτατη ανάρρωση, ταχύτατη επιστροφή στην κανονική ζωή με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

– Ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη;

Στο Metropolitan General, η κλινική της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής καρδιάς, ειδικεύεται σε όλες τις τεχνικές, σύγχρονες και κλασσικές, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές ή TAVΙ. Δεν προσαρμόζουμε τον ασθενή στην θεραπεία, αλλά την θεραπεία στον ασθενή. Με στόχο την υγεία του ασθενή, και με όπλο τη γνώση, μετά την πλήρη ανάλυση του ιστορικού του ασθενή, οδηγούμαστε στην εξατομικευμένη θεραπεία του, με άριστα κλινικά, αισθητικά και θεαματικά αποτελέσματα.

Πηγή: https://www.mydoctors.gr/episthmonika-arthra/elaxista-epemvatiki-antikatastasi-aortikis-balbidas/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες