Γρίπη: Στην τελική ευθεία οι δοκιμές των εμβολίων mRNA

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία παραγωγής του εποχικού αντιγριπικού εμβολίου.

Μετά τον πανδημικό κοροναϊό, η τεχνολογία mRNA ετοιμάζεται να τα βάλει με τη γρίπη: Η Pfizer ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται το τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών για αντιγριπικό εμβόλιο νέας γενιάς, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της αντίστοιχης μελέτης της Moderna.

Οι πρώτοι από τους 25.000 υγιείς εθελοντές στη μελέτη Φάσης ΙΙΙ της Pfizer έχουν λάβει το εμβόλιο mRNA, το οποίο εφόσον εγκριθεί θα πρέπει προσαρμόζεται κάθε χρόνο στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα επικρατούντα στελέχη γρίπης.

Η Φάση ΙΙΙ θα συγκρίνει το εμβόλιο mRNA με τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς γρίπης.

Ο ιός καλλιεργείται συνήθως σε αβγά κότας και στη συνέχεια εξουδετερώνεται με χημική κατεργασία, μια διαδικασία που απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις και διαρκεί μήνες.

Η τεχνολογία mRNA υπόσχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία, αφού το μόνο που χρειάζεται να αλλάζει κάθε χρόνο είναι η αλληλουχία των μορίων RNA. Tα μόρια αυτά υποχρεώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντιγόνων.

Περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που καθιστά την ασθένεια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Μένει να διαπιστωθεί στις κλινικές μελέτες αν η τεχνολογία mRNA θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία μέχρι σήμερα μειώνουν την πιθανότητα λοίμωξης μόνο κατά 40 με 60 τοις εκατό.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα για το αντιγριπικό εμβόλιο της Moderna απογοήτευσαν πέρυσι τους επενδυτές, καθώς έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο δεν υπερέχει σε σχέση με τα ήδη εγκεκριμένα. Παρόλα αυτά η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε δοκιμή Φάσης ΙΙΙ φέτος τον Ιούνιο.

Η Pfizer, η Moderna και άλλες εταιρείες πειραματίζονται στο μεταξύ με εμβόλια mRNA για τον καρκίνο, για τον έρπητα ζωστήρα, την ακμήκαι τα χλαμύδια.

Πηγή: https://www.in.gr/2022/09/15/b-science/episthmes/gripi-stin-teliki-eytheia-oi-dokimes-ton-emvolion-mrna/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες