Γιατί υπάρχει άνοδος των περιστατικών στρεπτόκοκκου στα παιδιά;

Μια νέα παραλλαγή του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α που ονομάζεται M1UK έχει αναφερθεί -και έχει συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων οστρακιάς καθώς και με την αύξηση των διεισδυτικών λοιμώξεων.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α επηρεάζει αποκλειστικά τους ανθρώπους και η εξάπλωσή του γίνεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων καθώς και μέσω της επαφής από άτομο με άτομο.

Μεταξύ των διαφορετικών ασθενειών που προκαλούνται από αυτό το βακτήριο είναι οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, όπως η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγίτιδα (συμπτώματα του κλασικού στρεπτόκοκκου), καθώς και επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος που είναι γνωστές ως πυόδερμα.

Ωστόσο, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε διεισδυτικές λοιμώξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, όπως νεκρωτική απονευρωσίτιδα, σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος) και σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Για να δημιουργήσει αυτό το ευρύ φάσμα ασθενειών σε διάφορα μέρη του σώματος, το βακτήριο έχει αρκετούς τρόπους που προάγουν τη μόλυνση και του επιτρέπουν να εισβάλει, να αποικίσει και να επιβιώσει σε διαφορετικούς ιστούς. Αυτά περιλαμβάνουν μόρια όπως υπεραντιγόνα, εξωτοξίνες και συγκολλητίνες που βοηθούν τα παθογόνα να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή.

Μια νέα παραλλαγή του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α που ονομάζεται M1UK έχει αναφερθεί -και έχει συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων οστρακιάς καθώς και με την αύξηση των διεισδυτικών λοιμώξεων. Τα στελέχη της υποκατηγορίας M1UK έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την έκφραση του υπεραντιγόνου SpeA και η υπερπαραγωγή αυτή μπορεί να ευθύνεται για την αυξημένη μετάδοση και την επιθετικότητα αυτών των λοιμώξεων.

Έως και περίπου το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας συνήθως μεταφέρουν αυτά τα βακτήρια στο λαιμό τους και την ανώτερη αναπνευστική οδό χωρίς να έχουν συμπτώματα και με την πάροδο του χρόνου θα αναπτύξουν κάποιο επίπεδο ανοσίας σε αυτά.

Είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα παιδιά επειδή ήταν στο σπίτι και δεν εκτέθηκαν στα βακτήρια όσο πριν, έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα πιθανότατα δεν είναι τόσο καλό στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων. Χωρίς αυτή την έκθεση, ορισμένα παιδιά είναι πιθανό να είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Η εξάπλωση του νέου στελέχους M1UK είναι επίσης πιθανόν να είναι ένας άλλος λόγος, αν και αυτό είναι κάτι που μελετάται επί του παρόντος.

Οι σοβαρές λοιμώξεις από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εξακολουθούν να είναι αρκετά σπάνιες. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείτε τον στρεπτόκοκκο στο λαιμό και θα πρέπει να λαμβάνετε θεραπεία από το γιατρό για συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν διεισδυτική λοίμωξη. Ο στρεπτοκοκκικός λαιμός απαιτεί θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των διεισδυτικών λοιμώξεων.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, όπως με επώδυνη κατάποση, πυρετό, πρησμένες αμυγδαλές ή εξάνθημα, μιλήστε στον οικογενειακό γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν η λοίμωξη προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Ένα γρήγορο τεστ στρεπτόκοκκου μπορεί να γίνει με μπατονέτα στο λαιμό. Εάν το τεστ είναι θετικό, μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/pa8isis-prolipsi/giati-yparchei-anodos-ton-peristatikon-streptokokkou-sta-paidia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες