Φυσική Άσκηση: Βελτιώνει την Ευαισθησία στην Ινσουλίνη και στον Εγκέφαλο

Οι διαταραχές της απόκρισης στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο (αντίσταση στην ινσουλίνη) μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο το μεταβολισμό όσο και την όρεξη. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight, μόλις 8 εβδομάδες άσκησης μπορεί να επαναφέρουν την ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη, γεγονός που προσφέρει νέες επιλογές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Στα πλαίσια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν 14 γυναίκες και 7 άνδρες ηλικίας 21-59 ετών με δείκτη μάζας σώματος 27.5-45.5. Κάθε ασθενής έκανε μία σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων και λειτουργική μαγνητική τομογραφία προκειμένου να προσδιοριστεί η ευαισθησία της ινσουλίνης στον εγκέφαλο πριν και μετά τις 8 εβδομάδες της άσκησης.

8 Εβδομάδες Άσκησης Βελτιώνουν την Ευαισθησία στην Ινσουλίνη

Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι 8 εβδομάδες με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης αρκούν για να επανέλθει η ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο σε παρόμοια επίπεδα με αυτά που παρατηρούνται σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Η φυσική άσκηση αύξησε την ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο. Μάλιστα, εντοπίσαμε αρκετές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την πείνα και το αίσθημα κορεσμού, αλλά και σε περιοχές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και την απόκριση στην άσκηση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι παραπάνω αλλαγές επηρέασαν θετικά το μεταβολισμό, μείωσαν το αίσθημα πείνας και γενικά οδήγησαν σε περιορισμό του σπλαγχνικού λίπους.

Νέες Προσεγγίσεις για την Αντιμετώπιση του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα, η μελέτη μας προσφέρει μία σαφή προσέγγιση για την επιδιόρθωση των βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σωματικού βάρους, καθώς και την αντιμετώπιση των γενικών αρνητικών επιδράσεων της παχυσαρκίας», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Σε μελλοντικές μελέτες τους οι επιστήμονες της μελέτης θα εξετάσουν αν η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο μπορεί να προσφέρει οφέλη και σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για το διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες αυτές θα εξερευνήσουν επίσης τους μηχανισμούς που εξηγούν τη σύνδεση που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/fysiki-askisi-veltionei-tin-evaisthisia-stin-insoulini-kai-ston-egkefalo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες