Φυσική Άσκηση ή Υγιεινή Διατροφή; Ποια είναι Σημαντικότερη για τη Διατήρηση της Υγείας;

Η αύξηση της φυσικής άσκησης δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις μίας ανθυγιεινής διατροφής στον κίνδυνο θανάτου. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η οποία εξέτασε διάφορες ομάδες εθελοντών ανάλογα με τη διατροφή και τα επίπεδα της άσκησης.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της διατροφής και της φυσικής άσκησης στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θανάτου από όλα τα αίτια. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων UK Biobank και εξέτασε ένα δείγμα περίπου 360.000 ενηλίκων.

Προκειμένου μία δίαιτα να θεωρηθεί «υγιεινή» θα έπρεπε να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα και σημαντικά μειωμένη κατανάλωση κρέατος (ιδιαίτερα επεξεργασμένου).

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έκαναν υγιεινή διατροφή και έντονη άσκηση είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, 19% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 27% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με όσους έκαναν την πλέον ανθυγιεινή διατροφή και καθόλου άσκηση.

«Τόσο η φυσική άσκηση όσο και η υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν αυξήσουν τα επίπεδα της άσκησης τότε θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις μίας ανθυγιεινής διατροφής, ωστόσο τα δεδομένα μας δείχνουν ότι δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατό», υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε επαρκώς προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θανάτου από όλα τα αίτια», πρόσθεσαν.

Στο παρελθόν, ορισμένες έρευνες (12) είχαν δείξει ότι η έντονη άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις μίας ανθυγιεινής διατροφής βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο συνδυασμός των δύο μακροπρόθεσμα δεν είχε εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

Πρακτικά τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι τόσο η διατροφή όσο και η φυσική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου και δεν θα πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε κανένα από τα δύο.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι αυτοί που ασκούνται τακτικά και κάνουν υγιεινή διατροφή είναι αυτοί που έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Οι φορείς υγείας θα πρέπει να προωθούν τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και η φυσική άσκηση, καθώς και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας μας», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/fysiki-akisi-i-ygieini-diatrofi-poia-einai-simantikoteri-gia-ti-diatirisi-tis-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο εμβολιασμός με ενισχυτικές δόσεις τον τελευταίο καιρό στην ΕΕ είναι “απογοητευτικός”, δηλώνει αξιωματούχος του ΕΜΑ

Ο εμβολιασμός με ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 τον τελευταίο καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μάλλον απογοητευτικός», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, εν μέσω ανησυχιών...

Νέα θεραπεία για την υπέρταση: ένας διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων ενδοθηλίνης μείωσε αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ανθεκτική υπέρταση

Η απροσιτεντάνη, ένας διπλός ανταγωνιστής της ενδοθηλίνης, ήταν ανώτερη από το εικονικό φάρμακο για τη μείωση της ΑΠ και ήταν καλά ανεκτή σε ασθενείς...

Κωνσταντίνος Δ. Γαρδίκας. Nα Καταργήσουμε την Παθολογία;

Στη μακρά μου ιατρική ζωή έζησα τη δόξα της Παθολογίας, τη βαθμιαία καθίζηση της και τη σημερινή κατάντια της. Έτσι, η ιατρική μου αυτοβιογραφία...

Ετικέτες