Η ΕΕ αποφασίζει να αναδιοργανώσει τις παραδόσεις εμβολίων έναντι της covid

H ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία με τις BioNTech και Pfizer  προκειμένου οι παραδόσεις του εμβολίου έναντι της Covid-19 να παραταθούν έως το 2024. Μετά  το τρέχον έτος οι παραδόσεις θα μοιραστούν μεταξύ 2023 και 2024.

Παρά τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να παραγγείλουν περισσότερες δόσεις το επόμενο έτος. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια παρόμοια κίνηση, μετατοπίζοντας τις παραδόσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε αργότερα το 2022. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει συνάψει σύμβαση για έως και 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές. Στην τρέχουσα μορφή της, η σύμβαση εκτείνεται μόνο μέχρι το 2023, σύμφωνα με τις πηγές των Finacial Times. Η Επιτροπή αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, αλλά δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι έχουν ήδη υπάρξει τροποποιήσεις σε υφιστάμενες συμβάσεις στο παρελθόν.

Η πίεση για την καθυστέρηση των παραδόσεων έρχεται ως απότοκος της αλλαγής στην προσφορά σε σχέση με πέρυσι, όταν τα κράτη είχαν να αντιμετωπίσουν έλλειψη εμβολίων για αρκετούς μήνες. Η πληθώρα εμβολίων αυξήθηκε καθώς οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς και απομακρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ιδέα του υποχρεωτικού μαζικού εμβολιασμού. Το σχέδιο αναδεικνύει ακόμη την ευρύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας για να διασφαλίσουν ότι η πρόσληψη των εμβολίων θα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθώς η πανδημία συνεχίζεται. Από την μεριά της η Pfizer αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, επικαλούμενη το απόρρητο. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι συνεργάζεται με την BioNTech για να συντονίσει τις κατανομές και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που διατίθενται σήμερα είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσου, όμως η αποτελεσματικότητά τους κατά της μετάδοσης και της ηπιότερης νόσου έχει μειωθεί με την εμφάνιση του άκρως μεταδοτικού στελέχους Όμικρον και των υποπαραλλαγών του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι παρατηρητές φαρμάκων των ΗΠΑ και της ΕΕ δήλωσαν τάχθηκαν υπέρ των ενισχυτικών δόσων με στόχο την Όμικρον, μόλις καταστούν διαθέσιμα, δεδομένης της πιθανότητας ότι ο κοροναϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επίσης συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία Moderna, έναν άλλο κατασκευαστή mRNA, η οποία αναμένεται να λήξει αργότερα φέτος.Ορισμένες παραδόσεις από τη σύμβαση αυτή μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023, δήλωσε η Moderna τον περασμένο μήνα. Άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια της ΕΕ για την προμήθεια δήλωσαν ότι είναι “πιο πιθανό” να πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα σύμβαση με την εταιρεία. Η Moderna αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-ee-apofasizei-na-anadiorganosei-tis-paradoseis-emvolion-enanti-tis-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Κοροναϊός: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα

Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της...

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πότε εξαιρείται και πότε καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας

Ενημερωθείτε για τα ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύψουν την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και πότε η κατάσταση μπορεί να εμποδίσει τη σύναψη ασφαλιστηρίου Σαν...

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια μελέτη από το Rutgers University σε πολύ παχύσαρκους ενήλικες που έπασχαν όλοι από μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD), έδειξε ότι όσοι υποβλήθηκαν...

Ετικέτες