‍ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕΣΩ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κύρια έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό οι υποδομές του ΕΣΥ ψηφιοποιήθηκαν σε ένα βαθμό πριν από 15έτη, κυρίως μέσω πόρων του 3ου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, και αργότερα εν μέρει μέσω κάποιων έργων, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2007-2013. Με βάση τη συνεχή, ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, οι παλιότερες αυτές υποδομές έχουν πλέον ξεπεραστεί και δεν μπορούν  πιά να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του ΕΣΥ.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων μέτρων για την υλοποίηση των πέντε  υποέργων που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (1):

«α) του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ασθενών (υποέργο 1) 

β) του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού για τη διαχείριση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου των μητρώων ασθενών (υποέργο 2) 

γ) της τηλεϊατρικής, συμπεριλαμβανομένων σταθμών, νέων υποδομών και εργαλείων τηλεϊατρικής (υποέργο 3) 

δ) της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνει: συστήματα ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων, απογραφή ιατρικού εξοπλισμού, υλοποίηση DRG, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για εσωτερικούς ασθενείς / εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο νοσοκομειακό περιβάλλον, σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού, ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και του Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) (υποέργο 4) 

ε) της ολοκλήρωσης όλων των στοιχείων του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής υπηρεσιών Υγείας), όλων των στοιχείων διαχείρισης και παρακολούθησης δαπανών, όλων των στοιχείων των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους πολίτες, όλων των στοιχείων διαχείρισης δεδομένων και ανάλυσης (υποέργο 5)»

Το Υποέργο 3, που αφορά την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής του ΕΣΥ, έχει παρουσιαστεί ήδη σε προηγούμενο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου ψηφιακής ιατρικής, μετά την ανακοίνωση της ένταξης του.

Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Aπό τα παραπάνω έργα, πρόσφατα ανακοινώθηκε και η ένταξη του υποέργου 4 «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων».

Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών με καινοτόμες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τη διαχείριση των νοσοκομείων, την εμπειρία των ασθενών καθώς και θα ενισχύσει τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσω της αυτοματοποίησης πολλών διαδικασιών.

Το κυριότερο μέρος του έργου αυτού, αφορά το υποέργο 1, αναβάθμισης των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων των Νοσοκομείων (ΟΠΣΥ), που περιλαμβάνει όλα τα υποσυστήματα ενός νοσοκομείου, όπως ιατρικός φάκελος, φαρμακείο, διαχείριση εργαστηρίων και απεικονιστικών, διοικητικές υπηρεσίες κτλ.

Είναι σημαντικό ότι με τα υπόλοιπα υποέργα, τα νέα ΟΠΣΥ των Νοσοκομείων θα αποκτήσουν δικτυοκεντρική προσέγγιση με διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα φορέων όπως του ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης του έργου (2):

«Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή λειτουργία τόσο των νοσοκομείων όσο και ενός σημαντικού αριθμού τρίτων φορέων, που συμμετέχουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι κάτωθι:

Υποέργο 1 – Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων & υποδομών νοσοκομείων

Υποέργο 2 – Δημιουργία Πλαισίου Αξιολόγησης & Παρακολούθησης Ψηφιακής Ετοιμότητας Νοσοκομείων, Ανάπτυξη Κέντρου Διαλειτουργικότητας

Υποέργο 3 – Ενιαίο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης φαρμάκου 

Υποέργο 4 – Ενιαίο σύστημα διαχείρισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 

Υποέργο 5 – Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης παραστατικών 

Υποέργο 6 – Ψηφιακή αναβάθμιση Υ.Π.Ε. & Ε.Κ.Α.Π.Υ.

Υποέργο 7 – Ψηφιακή αναβάθμιση Ε.Ο.Φ.

Υποέργο 8 – Ψηφιακή αναβάθμιση Ε.Κ.Α.Β.

Υποέργο 9 – Πληροφοριακό Σύστημα ενημέρωσης πολιτών για εφημερεύοντα Νοσοκομεία (Επείγοντα)

Υποέργο 10 – Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Μισθοδοσίας στους Φορείς και της Δομές Υγείας»

ΠΗΓΕΣ

(1) https://greece20.gov.gr/apofaseis-entaksis/

(2) https://greece20.gov.gr/wp-content/uploads/2022/04/236.-Apofasi-entaksis-ergou_Psifiaki-etimotita-nosokomeiwn_16725_5162373.pdf 

Επιμέλεια: Γεώργιος Δαφούλας , MD, MBA in HSM, PhDc, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΚΕ-ΠΘ

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Ψηφιακής Ιατρικής

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες