Έρις: Νέα υποπαραλλαγή στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ.

Πότε ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά και πότε μπήκε στη λίστα των ιών που παρακολουθεί ο ΠΟΥ.

Ακάθεκτος συνεχίζει ο κορωνοϊός να εξαπλώνεται, να μεταλλάσσεται και να εξελίσσεται, δημιουργώντας την μία υποπαραλλαγή πίσω από την άλλη, έως ότου βρεθεί κάποια που θα επικρατήσει.

Μετά τις υποπαραλλαγές Κράκεν, Όρθρος και Ακτούρος, που εμφανίστηκαν εφέτος και στη χώρα μας, τώρα είναι η σειρά της Έριδας να μας απασχολήσει.

Η Έρις (ή υποπαραλλαγή EG.5.1.) πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε όμως εξαπλώθηκε αθόρυβα και πριν από δύο εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) την ενέταξε στις υποπαραλλαγές που διατηρεί υπό παρακολούθηση.

Και αυτή, όπως οι τρεις προαναφερθείσες, είναι μία παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Δεν περιορίζεται πια στην Ασία όμως. Έχει περάσει προ πολλού στην Ευρώπη. Μάλιστα στη Βρετανία αποτελεί πλέον τη δεύτερη συχνότερη αιτία της COVID, πίσω από τον Αρκτούρο (ή υποπαραλλαγή XBB.1.16).

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), η υποπαραλλαγή Έρις πρωτοανιχνεύθηκε στη Βρετανία τον Ιούλιο. Πλέον, ευθύνεται για ένα στα επτά νέα κρούσματα.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της δείχνουν πως το 14,6% των κρουσμάτων της COVID-19 στη Βρετανία οφείλονται στην Έριδα. Ως φαίνεται εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και δεν αποκλείεται να ευθύνεται για την αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Οι ειδικοί όμως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διότι δεν φαίνεται να αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται εντατική.

Τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνονται στη Βρετανία (το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Η αναλογία των εισαγωγών στη Βρετανία αυξήθηκε από 1,17 ανά 100.000 πληθυσμού σε 1,97 ανά 100.000 πληθυσμού.

«Βλέπουμε μικρή αύξηση στις εισαγωγές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδίως στους ηλικιωμένους», δήλωσε η Dr. Mary Ramsay, επικεφαλής Ανοσοποίησης στην UKHSA.

Ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει πολύ χαμηλός, πρόσθεσε. Επιπλέον, δεν έχει φανεί ανάλογη αύξηση στις εισαγωγές στην εντατική.

Η υποπαραλλαγή Αρκτούρος που είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία, προκαλεί το 39,4% των κρουσμάτων της COVID.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-nea-ypoparallagi-sto-mikroskopio-tou-p-o-y-tin-onomasan-eris/170585/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες