Έρευνα-σοκ: Η σουκραλόζη βλάπτει το DNA

«Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, διότι τα στοιχεία πληθαίνουν ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους», τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε τη σουκραλόζη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, είναι γενοτοξική και επιβλαβής για το DNA. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η σουκραλόζη, ευρέως γνωστή με την εμπορική ονομασία Splenda®. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν ρίξει φως στην παραγωγή ορισμένων λιποδιαλυτών ενώσεων στο έντερο μετά την κατανάλωση σουκραλόζης, αυτή η νέα μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ένωση που ονομάζεται οξική-σουκραλόζη-6 (sucralose-6-acetate).

«Η νέα μας μελέτη τεκμηριώνει ότι η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γενοτοξική. Βρήκαμε επίσης ίχνη οξικής-σουκραλόζης-6 στη σουκραλόζη του εμπορίου, ακόμη και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί», δήλωσε η Σούζαν Σίφμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ορίσει ως όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονοτοξικές ουσίες τα 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ίχνη της οξικής-σουκραλόζης-6 σε ένα ημερήσιο ζαχαρούχο ρόφημα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, που παράγεται ως μεταβολίτες όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν σουκραλόζη.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη γονοτοξικότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα αίματος. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά.

«Διαπιστώσαμε πως η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γενοτοξική και πως διέλυσε αποτελεσματικά το DNA στα κύτταρα που εκτέθηκαν στη χημική ουσία», ανέφερε η Σίφμαν.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τις επιδράσεις της οξικής-σουκραλόζης-6 στους ιστούς του ανθρώπινου εντέρου. Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη αναδείξει τον αρνητικό αντίκτυπο της σουκραλόζης στην υγεία του εντέρου, γεγονός που ώθησε την ομάδα να εμβαθύνει περισσότερο.

«Όταν εκθέσαμε τη σουκραλόζη και την οξική-σουκραλόζη-6 σε επιθηλιακούς ιστούς του εντέρου – τον ιστό που επενδύει το τοίχωμα του εντέρου – διαπιστώσαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό, καταστρέφοντας τα σημεία όπου συνδέονται τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου», εξήγησε η Σίφμαν.

Ένα διαρρέον έντερο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς επιτρέπει σε ουσίες που θα έπρεπε να αποβάλλονται μέσω των κοπράνων να διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση σε κύτταρα του εντέρου που εκτέθηκαν στη οξική-σουκραλόζη-6.

«Η έρευνα αυτή εγείρει πλήθος ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σουκραλόζη και τους μεταβολίτες της. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, διότι τα στοιχεία πληθαίνουν ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Αν μη τι άλλο, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη. Είναι κάτι που δεν πρέπει να τρώτε», κατέληξε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, https://www.cretalive.gr/ygeia/ereyna-sok-i-soykralozi-blaptei-dna

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες