Έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ του μικροβιώματος των μωρών και της ανάπτυξης του εγκεφάλου τους 

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η κοινότητα των διαφορετικών μικροβίων που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο έντερο

Σε μια μικρή, διερευνητική μελέτη, τα επίπεδα ορισμένων τύπων μικροβίων στο εντερικό σύστημα μωρών αποδείχθηκε ότι σχετίζονται με την απόδοση σε δοκιμές πρώιμης γνωστικής ανάπτυξης.

Ο Sebastian Hunter του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, και οι συνεργάτες του, παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα με σχετική δημοασίευση στο PLOS ONE.

Αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία έχουν επισημάνει πολλούς τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα του εντέρου (η κοινότητα των διαφορετικών μικροβίων που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο έντερο) συνδέεται με την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου.

Αρκετές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει συνδέσεις μεταξύ του μικροβιώματος και της ανάπτυξης του εγκεφάλου στην πρώιμη ζωή. Εντούτοις, λίγες έχουν εξετάσει το πώς οι διαφορές στα μικροβιώματα των βρεφών μπορεί να σχετίζονται με διαφορές στις γνωστικές τους ικανότητες

Για εμβαθύνουν σε αυτές τις πιθανές συνδέσεις, ο Hunter και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 56 βρέφη ηλικίας 4-6 μηνών. Τα βρέφη είχαν ολοκληρώσει το καθένα τουλάχιστον μία από τις τρεις αξιολογήσεις διαφόρων γνωστικών ικανοτήτων και οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μικροβιώματα του εντέρου τους χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων.

Βρήκαν ότι τα βρέφη που πέτυχαν σε ένα τεστ κοινωνικής προσοχής (γνωστό ως “δείχνω και εστιάζω”) το οποίο μετρά την ικανότητα να εστιάζουν στο ίδιο αντικείμενο με ένα άλλο άτομο, έτειναν να έχουν υψηλότερες ποσότητες μικροβίων του γένους Actinobacteria (συγκεκριμένα τους τύπους Bifidobacterium και Eggerthella) και μικρότερες ποσότητες μικροβίων του γένους Firmicutes(συγκεκριμένα τους τύπους Hungatella και Strepcococcus).

Εν τω μεταξύ, μετρήσεις με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα της εγκεφαλικής δραστηριότητας των βρεφών σε απόκριση στο άκουσμα ενός σταθερού παλμού έδειξαν ότι ορισμένα πρότυπα δραστηριότητας που συνδέονται με καλύτερη ρυθμική επεξεργασία σχετίζονταν με υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων τύπων μικροβίων, που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Δεν βρέθηκαν δεσμοί μεταξύ του μικροβιώματος και των μετρήσεων της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των βρεφών ως απόκριση σε ηχογραφήσεις ανθρώπινης ομιλίας.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα συνάδουν με την ιδέα ότι το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη γνωστική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να αποσαφηνιστεί αυτός ο ρόλος.

Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Στην μικρή πιλοτική μας μελέτη, παρατηρήσαμε ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ του μικροβιώματος και της λειτουργίας του εγκεφάλου στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Περαιτέρω έρευνα θα ήταν χρήσιμη για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στην πρώιμη γνωστική ανάπτυξη».

Πηγή: https://medicalxpress.com, https://www.iatropedia.gr/paidi/erevna-deichnei-schesi-metaksy-tou-mikroviomatos-ton-moron-kai-tis-anaptyksis-tou-egkefalou-tous/170799/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες