Ένα μήλο την ημέρα… το έμφραγμα το κάνει πέρα

Η παρούσα ανάρτηση έχει σκοπό να αναδείξει τις καινοτόμες διαγνωστικές δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη εύχρηστων και προσιτών ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Πρόκειται για γυναίκα ασθενή 80 ετών που προσέρχεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας αιτιώμενη  σταθερή στηθάγχη (Canadian Cardiovascular Society Class III ) και 2 προσυγκοπτικά επεισόδια. Το ατομικό αναμνηστικό  περιλαμβάνει αρτηριακή υπέρταση, παρυξυσμική κολπική μαρμαρυγή  και 1 επεισόδιο πνευμονικής εμβολής προ 2 έτη. Η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή της συνίσταται από ασπιρίνη, τελμισαρτάνη, νεβιβολόλη, ατορβαστατίνη και νιτρώδη.

Το αρχικό ΗΚΓ 12 απαγωγών ήταν αρνητικό για ισχαιμία και η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη Ι ήταν επίσης αρνητική.

Η ασθενής παραπονείται επίσης για συχνά  επεισόδια με αίσθημα  παλμών, τα οποία καταγράφει  με το προσωπικό της ρολόι της Apple.

Από τη μελέτη των καταγραφών του ρολογιού της Apple διαπιστώθηκε κατάσπαση του ST διαστήματος όπως φαίνεται στην εικόνα. Βασιζόμενοι οι θεράποντες ιατροί, στο κλινκό σύνδρομο και στην καταγεγραμμένη  πτώση του ST στο ρολόι της Apple, μετέφεραν την ασθενή στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε  στένωση στο στέλεχος και στον πρόσθιο κατιόντα. Ακολούθως η ασθενής υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική και έλαβε εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Η ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών ανοίγει το δρόμο για νέες διαγνωστικές δυνατότητες. Στην περίπτωση του ρολογιού της Apple, αφού εγκατασταθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή,  η τοποθέτηση ενός δακτύλου της άκρας χείρας στην ψηφιακή οθόνη,  παρέχει ηλεκτροκαρδιογραφική (ΗΚΓ) καταγραφή,  διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Η καταγραφή  αποθηκεύεται σε  αρχείο PDF, το οποίο  μπορεί να ανακτηθεί από την εφαρμογή, όποτε κριθεί απαραίτητο.

Έτσι, η εφαρμογή που παρέχει το ρολόι της Apple μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ανίχνευση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού (πχ κολπική μαρμαρυγή) και των διαταραχών της κολποκοιλιακής αγωγής, αλλά και για την ανίχνευση ισχαιμίας του μυοκαρδίου.

Συμπέρασμα:  An apple a day may keep myocardial infarction away ή ένα μήλο την ημέρα το έμφραγμα το κάνει πέρα!!!

Βιβλιογραφία:

Apple Watch detecting coronary ischaemia during chest pain episodes or an apple a day may keep myocardial infarction away

CARDIOVASCULAR FLASHLIGHT

 Eur Heart J. 2020 Jun 14;41(23):2224.

doi:10.1093/eurheartj/ehaa290

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, κατανάλωση αυγών, χοληστερόλη ορού και θνητότητα

Πρόκειται για προοπτική ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention) με στόχο τη συσχέτιση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας με...

Διαλειμματική Νηστεία: Μπορεί να Προκαλέσει Διατροφικές Διαταραχές;

Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η νηστεία για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών, αποτελεί μία νέα δίαιτα η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα...

Πως η πανδημία κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο. Φόβοι για νέες ασθένειες λόγω covid

Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19. Η αντικαρκινική έρευνα έμεινε σχεδόν στάσιμη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών...

Ετικέτες