Ελληνική μελέτη για γενετικούς παράγοντες σχετικά με την covid

Έκκληση συμμετοχής γίνεται στην Ελληνική μελέτη, Μελέτη Υγείας Ηπείρου του παγκόσμιου συνασπισμού μελετών που αναζητά γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσηση και τις επιπλοκές από την COVID-19. Ήδη έχουν εντοπιστεί διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, τη σοβαρή νόσηση και το σύνδρομο των παρατεταμένων συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, η Μελέτη Υγείας Ηπείρου στοχεύει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών. Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου λαμβάνει μέρος στον παγκόσμιο συνασπισμό μελετών που διερευνά γενετικούς και συμμετέχουν 81 μελέτες από 35 χώρες. Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου υλοποιείται σε συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

Επιδίωξη είναι, σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπεύθυνους, Κωνσταντίνο Τσιλίδη,  αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Βασίλη Τζοβάρα, παθολόγο της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων» είναι να απαντηθεί το ερώτημα «γιατί συγκεκριμένα άτομα νοσούν σοβαρά ή έχουν παρατεταμένα (π.χ. για πολλούς μήνες μετά τη νόσηση) συμπτώματα της νόσου, ενώ άλλα άτομα με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά, και εάν συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό». Από την έρευνα οι επιστήμονες εξηγούν  ότι έχει εντοπιστεί πλήθος γονιδίων «που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, τη σοβαρή νόσηση και το σύνδρομο των παρατεταμένων συμπτωμάτων, και κάποια από τα γονίδια αυτά φαίνεται να είναι διαφορετικά για κάθε μία από τις προαναφερόμενες εκβάσεις (π.χ. μόλυνση και σοβαρή νόσηση)».

Πρόκειται για γονίδια που στην πλειονότητά τους βρίσκονται στο ανώτερο, μέσο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. «Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες γιατί θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές θεραπείες»,  εξηγούν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι.

Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών, μόνιμοι κάτοικοι στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όσοι επιθυμούν μπορούν από τις 3 Μαΐου, να συμμετάσχουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και με την απαιτούμενη χρονική διάρκεια ανάμεσα στα ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με ένα τηλεφώνημα ή με ένα κλικ να συμμετάσχουν. Περισσότερες πληροφορίες  διαβάστε εδώ ή καλέστε (πρωινές ώρες) στο τηλέφωνο: 6984726498. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μία δωρεάν και λεπτομερή αναφορά της κατάστασης της υγείας τους και τα αποτελέσματα μίας πλήρους λιπομέτρησης.

Πηγή: https://virus.com.gr/elliniki-meleti-gia-genetikoys-paragontes-schetika-me-tin-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες