Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υπνική άπνοια, εκτός των άλλων, συνδέεται και με επιληψία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η καθυστερημένης έναρξης επιληψία είναι αυτή που οι κρίσεις τείνουν να εμφανίζονται μόνο μετά την ηλικία των 60.

Η Dr. Rebecca Gottesman, του National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), δήλωσε ότι η πάθηση θα μπορούσε να συνδέεται με υποκείμενες καρδιακές ή εγκεφαλικές νόσους.

Σημείωσε ότι σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια.

Σχέσεις μεταξύ υπνικής άπνοιας και καλής εγκεφαλικής υγείας έχουν από καιρό παρατηρηθεί αλλά σχέσεις μεταξύ υπνικής άπνοιας και επιληψίας ακόμα δεν είναι επαρκώς κατανοητές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 1.300 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι η σχέση επιληψίας και υπνικής άπνοιας ήταν ισχυρή. Άνθρωποι των οποίων ο κορεσμός οξυγόνου έπεφτε κάτω από 80% κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία καθυστερημένης έναρξης έναντι όσων δεν είχαν τόσο χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Άνθρωποι με οποιασδήποτε μορφής άπνοια σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με επιληψία καθυστερημένης έναρξης έναντι ανθρώπων χωρίς τέτοιο ιστορικό.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι επιληψία καθυστερημένης έναρξης θα μπορούσε να προστεθεί σε άλλες παθήσεις του εγκεφάλου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια, που φαίνεται ότι είναι πιο συχνές σε ανθρώπους με υπνική άπνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep.

Πηγές:
Sleep, www.iatronet.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες