Δεξαμεθαζόνη και Covid-19: Νεότερα δεδομένα

Μελέτη αξιολόγησε το αποτέλεσμα της χορήγησης δεξαμεθαζόνης στα 12mg ημερησίως σε σύγκριση με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg ημερησίως σε ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία. Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου 2020 και Μαΐου 2021 σε 26 νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην Ινδία.

Στο πληθυσμό της μελέτης συμμετείχαν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 που είχαν ανάγκη σε οξυγόνο τουλάχιστον 10 λίτρα/λεπτό ή βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1000 ασθενείς και τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1 προς 1 να λάβουν δεξαμεθαζόνη σε 12mg ή 6mg την ημέρα για 10 ημέρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 65 έτη (55 έως 73 έτη) και το 31% ήταν γυναίκες.

Πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε ο αριθμός των ημερών που ο ασθενής παρέμενε ζωντανός χωρίς την ανάγκη άμεσης υποστήριξης της ζωής με επεμβατικό μηχανικό αερισμό, υποστήριξη του κυκλοφορικού ή θεραπεία αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι ο διάμεσος χρόνος ήταν 22 ημέρες (6 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 12mg δεξαμεθαζόνης και 20.5 ημέρες (4 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 6mg δεξαμεθαζόνης. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Όσο για την θνητότητα στις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ήταν 27.1% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 32.3% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης. Η θνητότητα στις πρώτες 90 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ήταν 32% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 37.7% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντικές σε καμία από τις δύο συγκρίσεις.

Σχετικά με τις σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σηπτικής καταπληξίας και των διεισδυτικών μυκητιασικών λοιμώξεων, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 11.3% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 13.4% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης (μη στατιστικά σημαντική διαφορά). Συνεπώς, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία η χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 12mg δεν είχε επιπλέον όφελος ως προς τις ημέρες άνευ ανάγκης επεμβατικής υποστήριξης της ζωής συγκριτικά με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg.

Link μελέτης: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34673895/

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-ta-apotelesmata-meletis-gia-ta-diaforetika-schimata-chorigisis-dexamethazonis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες