Δεν δυσφορούν μόνο στην Ελλάδα για το σύστημα Υγείας

Στην Αυστρία μειώνεται σταδιακά η ικανοποίηση για την παρεχόμενη Υγεία. Τι έδειξε σχετική δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με έρευνα της Spectra, η ικανοποίηση από το αυστριακό σύστημα υγείας έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια: το 2021, το 28% το είχε βαθμολογήσει άσχημα, στη φετινή έρευνα (1.000 άτομα με επί τόπου συνεντέυξεις – Ιούνιος 2023) ήδη το 42% ήταν της γνώμης ότι το σύστημα Υγείας ήταν μέτριο έως κακό.

Παρόλο που στη φετινή έρευνα εξακολουθεί να υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία 53% (το 5% δεν έκανε καμία δήλωση) που θεωρεί ότι το σύστημα υγείας είναι καλό ή πολύ καλό, το 60% πιστοποίησε επίσης την επείγουσα ανάγκη για δράση, το 46% θα θέσπιζε ουσιαστικές αλλαγές, ενώ το 14% πιστεύει ότι θα βοηθούσε μόνο ο επανασχεδιασμός του συστήματος από την αρχή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις βλέπουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Το 18% ανέφερε την έλλειψη γιατρών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 16% τους μεγάλους χρόνους αναμονής για ραντεβού στα ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία.

Το 13% θα ήθελε να έχει περισσότερους γιατρούς συμβεβλημένους με ασφαλιστικά ταμεία και λιγότερους προαιρετικούς γιατρούς, και εξίσου πολλοί θα ήθελαν το σύστημα ασφάλισης υγείας να καλύπτει περισσότερες υπηρεσίες θεραπείας.

Το 62% των Αυστριακών – μεταξύ των χρονίως πασχόντων μάλιστα το 74% – πιστεύει ότι σύστημα Υγείας εξελίσσεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ιατρικής δύο ταχυτήτων, ένα άλλο 22% συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό τουλάχιστον εν μέρει. Μόνο 11% διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη.

Το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ευθύνη των πολιτικών να βελτιώσουν την κατάσταση, το 65% των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, ενώ το 60% των νοσοκομειακών παρόχων. Η ΕΕ (31%), το ιατρικό επάγγελμα (30%) ή ακόμη και οι ασθενείς (9%) θεωρούνται λιγότερο υπεύθυνοι.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/119901/den-dysforoyn-mono-sthn-ellada-gia-to-systhma-ygeias

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες