CDC: Να αρχίσει η χορήγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου έναντι των υποπαραλλαγών του κορονοϊού

Την λήψη του νέου αναδιαμορφωμένου ενισχυτικού εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 συνιστούν τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η σύσταση για χορήγηση του εμβολίου από αυτό το Σαββατοκύριακο αφορά πολίτες άνω των 12 ετών.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΣυρίγου Ροδάνθη Ελένη, Γιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η χορήγηση συνιστάται με στόχευση την  ενίσχυση της άμυνας έναντι σοβαρής ή/και θανατηφόρας ασθένειας COVID-19. Ειδικότερα, η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky ενέκρινε τη σύσταση, ενθαρρύνοντας κλινικούς γιατρούς, φαρμακεία και άλλους παρόχους υγείας να αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια ήδη από αυτό το σαββατοκύριακο.  Σημειώνεται ότι οι δόσεις άρχισαν να διανέμοντα σε νοσοκομεία, φαρμακεία και κλινικές στις ΗΠΑ από προχθες Τετάρτη 31 Αυγούστου, μετά την έγκριση του FDA.Διαβάστε επίσης:  Τα ενισχυτικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna  εγκρίθηκαν από τον FDA

Άξιο λόγου είναι πως η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης ψήφισε 13 υπερ (έναντι 1 κατά) να χορηγηθούν τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών και το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, για άτομα άνω των 12 ετών.

Μπορεί κάποια μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής  να εκδήλωσαν επιφυλάξεις για την έλλειψη κλινικών δεδομένων για τα ενισχυμένα εμβόλια, όμως επικράτησε η λογική της αναγκαιότητα τους, αφού η αναμονή μέχρι των Νοέμβριο πιθανότατα να στοιχίσει ζωές. Μάλιστα, εκτιμήθηκε από τον  κλινικό ιατρό στο Kaiser Permanente Colorado, κ. Matthew Daley, ότι η αναμονή μέχρι το Νοέμβριο μπορεί να  επιφέρει έως και 9,700 θανάτους καθώς και 137,000 νέες νοσηλείες με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν.

Επαρκή θεωρεί τα  υπάρχοντας ο Jeffrey Duchin, αξιωματικός υγείας στο Seattle and King County, που υπάρχουν από την χορήγηση στα ζώα. Ο ίδιος σημειώνει ότι κατά την διάρκεια των χρόνων έχουν αποτελέσει συχνή τακτική για τα ετήσια εμβόλια έναντι της Influenza. Από τα στοιχεία των CDC  προκύπτει ότι οι εμβολιασμένοι και με τις τέσσερεις δόσεις είχαν 14 φορές μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρας λοίμωξης καθώς και νοσηλείας.

 Τα νέα εμβόλια

 Επιδίωξη τους είναι η αντιμετώπιση των υποπαραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον.   Υπενθυμίζεται ότι  τα μέχρι τώρα διαθέσιμα εμβόλια στόχευαν στην αρχική εκδοχή του κορονοϊού ακόμα και όταν εμφανίστηκαν οι νέες μεταλλάξεις.

Την ενισχυμένη δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολιασμού τους έως και δύο μήνες πριν, ακόμα και εάν έχουν λάβει μόνο μια δόση του αρχικού εμβολίου. Το διάστημα των δύο μηνών  απαιτείται για την ενδυνάμωση της ανοσίας, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο σπάνιο παρενεργειών όπως η μυοκαρδίτιδα και η μυοκαρδιοπάθεια στα νέα άτομα.

Πηγή: https://virus.com.gr/cdc-na-archisei-i-chorigisi-toy-epikaiorpoiimenoy-emvolioy-enanti-ton-ypoparallagon-toy-koronoioy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες