Ανεπαρκέστατη η φυσική δραστηριότητα στην ΕΕ, ένας στους δύο δεν γυμνάζεται ποτέ

Χάνονται πρόωρα 10.000 άνθρωποι ετησίως λόγω της καθιστικής ζωής προειδοποιούν ΠΟΥ και ΟΟΣΑ.

Καθιστική ζωή διάγουν ένας στους δύο κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άλλος ένας στους τρεις έχει φυσική δραστηριότητα χαμηλότερη από την επιθυμητή, αναφέρουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε κοινή έκθεσή τους οι δύο διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως η τακτική αυτή οδηγεί σε σωρεία σοβαρών, μη-μεταδιδομένων νοσημάτων, τα οποία καταστρέφουν την υγεία και επιβαρύνουν τα συστήματα Υγείας.

Εξηγούν επίσης πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα μπορούσε να αποτρέπει ετησίως δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Step up! Tackling the burden of insufficient physical activity in Europe» και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρουν οι δύο οργανισμοί, το 45% των Ευρωπαίων δεν γυμνάζονται ούτε ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Άλλο ένα τρίτο, εξ άλλου, δεν αφιερώνει στη φυσική δραστηριότητα τα τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα που συνιστώνται για καλή υγεία.

«Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για καλή υγεία. Όχι μόνον μειώνει τον κίνδυνο πολυάριθμων μη-μεταδοτικών νοσημάτων, αλλά βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ευεξία», δήλωσε ο Dr Kremlin Wickramasinghe, μεταβατικός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πρόληψης & Ελέγχου Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του ΠΟΥ.

Τεράστια οφέλη ακόμα και με λίγη άσκηση

Όπως εξήγησε, όσο επιβλαβής είναι η καθιστική ζωή, τόσο προστατευτική είναι κάθε κίνηση και φυσική δραστηριότητα που κάνουμε. Αν όλοι αφιέρωναν 150 λεπτά την εβδομάδα σε μετρίας εντάσεως δραστηριότητες, έως το 2050 θα αποτρέπονταν 11,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά μη-μεταδιδομένων νοσημάτων. Από αυτά:

  • Τα 3,8 εκατομμύρια θα ήταν καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Τα 3,5 εκατομμύρια θα ήταν περιστατικά κατάθλιψης
  • Σχεδόν 1 εκατομμύριο θα ήταν κρούσματα διαβήτη
  • Περισσότερα από 400.000 θα ήταν καρκίνοι

Επιπλέον, σε ετήσια βάση θα αποτρέπονταν περισσότεροι από 10.000 πρόωροι θάνατοι! Επιπλέον, αν όλοι αφιέρωναν 300 λεπτά την εβδομάδα στη φυσική δραστηριότητα, θα αποτρέπονταν άλλα 16 εκατομμύρια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι συγγραφείς της εκθέσεως υπολόγισαν ακόμα πως αν ολόκληρος ο πληθυσμός της ΕΕ αύξανε την φυσική δραστηριότητα στο επιθυμητό επίπεδο, κάθε κράτος θα εξοικονομούσε κατά μέσον όρο το 0,6% του προϋπολογισμού του για την Υγεία.

Μειώθηκε και λόγω πανδημίας

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η φυσική δραστηριότητα στην ΕΕ μειώθηκε σημαντικά και λόγω της πανδημίας.

Σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα (ευρωβαρόμετρο) ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2022. Σύμφωνα με αυτήν, το 34% των ερωτηθέντων είπαν ότι έχουν μειώσει τη φυσική δραστηριότητά τους. Άλλο ένα 18% είπαν ότι έχουν σταματήσει κάθε φυσική δραστηριότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η έκθεση προτείνει λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιστραφεί αυτή η ανησυχητική τάση.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/aneparkestati-i-fysiki-drastiriotita-stin-ee-enas-stous-dyo-den-gymnazetai-pote/164188/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής...

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Ετικέτες