back to top

Ανακαλύφθηκε σχέση μεταξύ COVID-19 και βιοδεικτών νόσου Alzheimer

Η COVID-19 ενδεχομένως μπορεί να επιταχύνει βιολογικές διαδικασίες που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

COVID-19 και κίνδυνος για Alzheimer

Ερευνητές του Imperial College London και του UK Dementia Research Institute, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που προηγουμένως νόσησαν με COVID-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα βιοδεικτών που να συνδέονται με ελαττωματικά αμυλοειδή-σημαντικός δείκτης νόσου Alzheimer.

Κατά μέσον όρο, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο ήταν ισοδύναμες με 4 χρόνια γήρανσης.

Οι πιο σημαντικές επιδράσεις παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που είχαν νοσηλευτεί με σοβαρή COVID-19 ή είχαν υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως κάπνισμα ή υπέρταση.

Αποτελέσματα έρευνας

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και ελαφρά ή μέτρια COVID-19 θα μπορούσε να επιταχύνει βιολογικές διαδικασίες που προάγουν τη συσσώρευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο, πιθανόν αυξάνοντας τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Όμως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση της σχέσης.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύεται αιτιατή σχέση.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine.

Ο Dr. Eugene Duff, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η COVID-19 ενδεχομένως οδηγεί αλλαγές που συμβάλλουν σε νευροεκφυλιστικές νόσους. Πιστεύει ότι αυτό ίσως οφείλεται στη φλεγμονή που προκαλεί η νόσος, αν και το πώς θα μπορούσε να επηρεάζει τον εγκέφαλο και αλλαγές στα αμυλοειδή δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Όπως δήλωσε, δεν μπορούμε να πούμε ότι η νόσηση από τον ιό  “SARS-CoV-2 απευθείας προκαλεί αυτές τις αλλαγές ή αν τις προκαλεί και κατά πόσο μόνο ένα επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο. Όμως τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο για Alzheimer στο μέλλον, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ COVID-19 και γνωστών βιοδεικτών- πρωτεϊνών που είναι γνωστό πως συνδέονται με τη νόσο Alzheimer και μπορούν να εντοπιστούν στο αίμα- περιλαμβανομένων σχετικών ποσοτήτων διαφορετικών μορφών βήτα αμυλοειδών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν βιοδείκτες 1.252 συμμετεχόντων στη UK Biobank, 46 έως 80 ετών, πριν και μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2 . Στη συνέχεια η ομάδα συνέκρινε  τους βιοδείκτες με αυτούς συμμετεχόντων με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά χωρίς ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης.

Διαπίστωσαν ότι λοίμωξη SARS-CoV-2 συνδέθηκε με αλλαγές σε αρκετές πρωτεΐνες αίματος που προηγουμένως είχαν συνδεθεί με παθολογία βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Η ένταση αυτών των αλλαγών ήταν παρόμοια με αυτή που συνδεόταν με γνωστό γενετικό παράγοντα κινδύνου για νόσο Alzheimer, τη γενετική ποικιλομορφία  APOE4.  

Μεγαλύτερες αλλαγές φάνηκαν σε συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας και σε αυτούς  που είχαν νοσηλευτεί με COVID-19 ή είχαν ιστορικό υπέρτασης.

Αυτά συσχετίζονταν με πιο κακά σκορ σε νοητικά τεστ και μετρήσεις γενικής υγείας, καθώς και ανεπαίσθητες αλλαγές σε μοτίβα απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου που συνδέονται με νευροεκφύλιση.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν αρκετούς περιορισμούς στην έρευνα.

Πηγές:
Nature Medicine, https://www.iatronet.gr/article/130797/anakalyfthhke-shesh-metaxy-covid19-kai-viodeikton-nosoy-alzheimer

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πόσο ευάλωτη είναι η γυναικεία καρδιά – 9 συμβουλές προστασίας από τον καρδιολόγο

Η κύρια διαφορά μεταξύ της γυναικείας και της ανδρικής καρδιάς δεν αφορά στην ανατομία της αλλά στον τρόπο που εκδηλώνονται και εξελίσσονται οι καρδιακές...

Το 60% των ασθενών δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες

Το 60% των ασθενών διακόπτει τη θεραπεία του κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών μελετών που διεξήχθησαν από το 2012 έως...

Στήριξη των Ασθενών στην Ευρώπη ζητούν από τον Γεωργιάδη οι Καρδιοπαθείς

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες εκφράζει την αντίθεσή του σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη στην κατάργηση της θεσμικής εκπροσώπησης των ασθενών σε ευρωπαϊκό επίπεδο,...

Ετικέτες