Αγωνιστές του GLP-1: Εξετάζεται Πιθανή Επιπλοκή τους στην Αναισθησία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες τις αναφορές για μία νέα πιθανή επιπλοκή των αγωνιστών του GLP-1. Τα φάρμακα αυτά, στα οποία ανήκει και η σεμαγλουτίδη (Ozempic) φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πνευμονίας, αν οι ασθενείς χρειαστεί να κάνουν αναισθησία.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, η οποία παρακολουθεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, θα συζητήσει αν οι αγωνιστές του GLP-1 αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Τους τελευταίους μήνες τόσο το Wegovy όσο και το Ozempic, δύο φάρμακα που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, χορηγούνται ευρέως στην Ευρώπη με αρκετούς ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακα αυτά για την απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί ως αντιδιαβητικά φάρμακα.

Αν και τα φάρμακα περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, η δόση του Ozempic είναι λίγο χαμηλότερη. Και τα δύο φάρμακα χορηγούνται σε 1 ενέσιμη δόση κάθε εβδομάδα.

Η είσοδος στομαχικού περιεχομένου στον πνεύμονα αποτελεί μία σπάνια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί κατά την αναισθησία. Για την πρόληψη της επιπλοκής αυτής οι γιατροί ζητούν από τους ασθενείς τους να μην έχουν φάει πριν εισέλθουν στο χειρουργείο.

Προσφάτως, υπήρχαν ορισμένες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με ασθενείς που έπαιρναν αγωνιστές του GLP-1 και, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν φάει πριν το χειρουργείο τους, παρουσίασαν πνευμονία από εισρόφηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου.

Τα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη μειώνουν το σωματικό βάρος περιορίζοντας την όρεξη. Ένας από τους μηχανισμούς μέσω του οποίου επιτυγχάνεται ο παραπάνω στόχος είναι η επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου.

Γνωρίζοντας το γεγονός αυτό, το American Society of Anesthesiologists των ΗΠΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση τον Ιούνιο με την οποία υποστήριξε ότι όσοι παίρνουν τα παραπάνω φάρμακα θα πρέπει να σταματούν τη λήψη τους τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ υποστήριξε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που κάνει η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, ο οργανισμός θα δημοσιεύσει και τις κατάλληλες οδηγίες.

Ο ΕΟΦ παρακολουθεί αυτή τη στιγμή και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες των αγωνιστών του GLP-1.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/agonistes-tou-glp-1-exetazetai-pithani-epiploki-tous-stin-anaisthisia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες