Αύξηση υπερβάλλουσας θνητότητας για την Ελλάδα τον Απρίλιο – 7η στην Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat και τι επισημαίνουν οι συντάκτες έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για θανάτους, οι οποίοι ξεπερνούν σε έναν μήνα τον μέσο όρο μίας περιόδου αναφοράς.

Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι κρίσιμος, καθώς παρέχει μία ολοκληρωμένη σύγκριση των πρόσθετων θανάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και επιτρέπει περαιτέρω ανάλυση των αιτίων τους. 

Όπως προκύπτει από σημερινή έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη ευρωπαϊκή θέση, με αύξηση 9,2% στους μηνιαίους θανάτους, έναντι αύξησης 8% τον Μάρτιο. Ενδεικτικό της υπέρβασης είναι πως ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν αντίστοιχα μόλις 2,7% και 0,6%.

 7 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση υπερβάλλουσας θνητότητας τον Απρίλιο

Αυστρία+13,2%
Φινλανδία+12,4%
Λουξεμβούργο+12,3%
Ιρλανδία+12,2%
Ολλανδία+9,7%
Γερμανία+9,2%
Ελλάδα+9,2%
Ευρωπαϊκή Ένωση+2,7%

Η διαφορά της υπερβάλλουσας θνητότητας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται εύγλωττα στο πιο κάτω γράφημα (η Ελλάδα με πράσινο).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τον Απρίλιο αυξήθηκε η υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2022 (+12% ή 40.200 περισσότεροι θάνατοι), τον Απρίλιο του 2021 (+20,9% ή 73.600 θάνατοι), τον Απρίλιο του 2020 (+25,2% ή 15.000 θάνατοι), τον Νοέμβριο του 2020 (+40% ή 140.000 θάνατοι) και τον Νοέμβριο του 2021 (+26,6% ή 94.000 θάνατοι).

Μεταξύ των χωρών που δεν είχαν υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνονται η Ρουμανία (-12,2%), η Βουλγαρία (-8,7%) και η Λιθουανία (-7,7%).

Πηγή: https://www.iatronet.gr/amp/article/117235/ayxhsh-ypervalloysas-thnhtothtas-gia-thn-ellada-ton-aprilio-7h-sthn-eyroph-pinakas

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες