Έχει όφελος η συγχορήγηση Ticagrelor και ασπιρίνης στη βιωσιμότητα των φλεβικών μοσχευμάτων; Μελέτη POPular CABG

Είναι γνωστό ότι περίπου το 15% των φλεβικών μοσχευμάτων (SVGs) αποφράσσονται κατά τη διάρκεια του πρώτου μετεγχειρητικού έτους, μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη (CABG), παρά τη λήψη ασπιρίνης.

Η παρούσα ανάρτηση αναφέρεται στη μελέτη POPular CABG, κατά την οποία εκτιμήθηκε εάν η προσθήκη ticagrelor (εμπορική ονομασία -Brilique) στην ήδη υπάρχουσα τυπική αγωγή με ασπιρίνη, βελτιώνει τη βιωσιμότητα των φλεβικών μοσχευμάτων,  1 έτος μετά το CABG.

ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για μία διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη. Οι ασθενείς  με ≥1 SVGs τυχαιοποιήθηκαν  (1: 1), μετά την αορτοστεφανιαία παράκαμψη, και έλαβαν ticagrelor και ασπιρίνη ή εικονικό φάρμακο και ασπιρίνη (80 mg ή 100 mg).

Το κύριο σημείο ήταν η απόφραξη SVG σε 1 έτος, η οποία αξιολογήθηκε με τη διενέργεια αξονικής στεφανιογραφίας (CTA).

Το δευτερεύον σημείο ήταν η αποτυχία του φλεβικού μοσχεύματος σε 1-έτος, εκφραζόμενη σαν ανάγκη  για επαναγγείωση SVG, έμφραγμα μυοκαρδίου σχετιζόμενο με την περιοχή αιμάτωσης SVG, ή αιφνιδίου θανάτου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τυχαιοποιήθηκαν 499 ασθενείς, μέσης ηλικίας 67,9 ± 8,3 έτη, 87,1% εκ των οποίων ήταν άνδρες. 31,3% των ασθενών είχαν υποστεί οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και 95,2% των επεμβάσεων έγιναν υπό εξωσωματική κυκλοφορία.

Η απεικόνιση του πρωτογενούς σημείου ήταν διαθέσιμη σε 220 ασθενείς στην ομάδα ticagrelor και 223 ασθενείς στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Το ποσοστό απόφραξης SVG, στην ομάδα ticagrelor ήταν 10,5% (51 από 484 SVGs) έναντι 9,1% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (43 από 470 SVGs), odds ratio, 1,29 [95% CI, 0,73-2,30]; Ρ = 0,38. Η αποτυχία του φλεβικού μοσχεύματος εμφανίστηκε σε 35 (14,2%) ασθενείς στην ομάδα ticagrelor έναντι 29 (11,6%) ασθενείς στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (odds ratio, 1,22 [95% CI, 0,72-2,05]).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η προσθήκη ticagrelor στην ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη, δεν μείωσε την απόφραξη των φλεβικών μοσχευμάτων 1 έτος μετά την αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Τι νέο μάθαμε;

  1. Η προσθήκη ticagrelor στην ήδη υπάρχουσα παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη δεν βελτίωσε τη βιωσιμότητα των φλεβικών μοσχευμάτων, 1 έτος μετά την αορτοστεφανιαία παράκαμψη.
  2. Το συμπέρασμα αυτής  της διπλής τυφλής τυχαιοποιημένης μελέτης με εικονικό φάρμακο, διαφέρει από άλλες μελέτες που διερεύνησαν το ίδιο ερώτημα.

Ποια είναι τα κλινικά μηνύματα;

  1. Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος λόγος, για έναρξη τικαγρελόρης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε CABG, προκειμένου να μην αποφραχθούν τα φλεβικά μοσχεύματα.
  2. Η τικαγρελόλη  είναι πιθανό να παρέχει αντιθρομβωτικό όφελος και άλλες πλειοτροπικές δράσεις, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε CABG μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, μη σχετιζόμενες όμως με τη βιωσιμότητα του φλεβικού μοσχεύματος.  
  3. Ως εκ τούτου, η μελέτη POPular CABG δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών, για τη συνέχιση της τικαγρελόλης  σε ασθενείς που υποβάλλονται σε CABG μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

Βιβλιογραφία:

Circulation. 2020;142:1799–1807.

DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.050749

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αλλαγή μοντέλου στην Υγεία

Στην αλλαγή μοντέλου Υγείας στην Ελλάδα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάνοντας λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία. Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι...

Γιατροί: Αιφνιδιαστική απόφαση αλλάζει τα πάντα στις ειδικότητες – Νέες εξετάσεις

Επί ποδός είναι η ιατρική κοινότητα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας Επί ποδός είναι η ιατρική κοινότητα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου...

Ο ρόλος της οπισθοπεριτοναϊκής επέμβασης επινεφριδίου στη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης

Η Οπισθοπεριτοναϊκή Επέμβαση είναι η επιτομή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και γίνεται με 3 μικρές οπές στην περιοχή της μέσης Η Υπέρταση, δηλαδή η υψηλή...

Ετικέτες