Κορωνοϊός: Νέα αντι-ιική θεραπεία δείχνει να είναι αποτελεσματική και κατά της COVID-19

Αποτελεσματική και έναντι της νόσου COVID-19 ίσως θα μπορούσε να αποδειχθεί νέα μορφή αντι-ιικής θεραπείας που αρχικά μελετάται για λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης και φέρει την υπογραφή Αμερικανών επιστημόνων

Νέα στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Purdue στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους ειδικούς να δηλώνουν πως θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική και έναντι λοιμώξεων από άλλους παθογόνους ιού, περιλαμβανομένων του HIV και της νόσου COVID-19.

Το ερευνητικό έργο της επιστημονικής ομάδας του Purdue περιγράφεται λεπτομερώς στο Nature Communications.

Σε ετήσια βάση, κατά μέσο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι νοσηλεύονται με γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες και και 30.000 έως 80.000 εξ αυτών πεθαίνουν από τη γρίπη ή σχετικές επιπλοκές.

«Όλα τα αντι-ιικά φάρμακα που αναπτύσσουμε στοχεύουν ειδικά σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς» δηλώνει ο Philip S. Lowκ, διακεκριμένος καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Purdue. «Κατ’ αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά τα νοσούντα κύτταρα χωρίς να βλάπτουμε τα υγιή κύτταρα. Χρησιμοποιούμε αυτή την ικανότητα για να χορηγήσουμε φάρμακα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα επιλεκτικά σε μολυσμένα με γρίπη κύτταρα» εξηγεί.

Ο ίδιος επισημαίνει πως δυνητικά η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να καταστεί αποτελεσματική και σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί με τη νόσο COVID-19.

Ο ιός της γρίπης, όπως και πολλοί άλλοι παθογόνοι ιοί, εισβάλει στον οργανισμό με την πρόσδεση των ιικών πρωτεϊνών στην επιφάνεια του κυττάρου ξενιστή και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε γειτονικά κύτταρα ξενιστές και πολλαπλασιάζεται.

Επειδή αυτές οι ιικές πρωτεΐνες δεν είναι παρούσες στις μεμβράνες υγιών κυττάρων ξενιστών, η επιστημονική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την παρουσία ιογενών πρωτεϊνών σε μολυσμένα κύτταρα, σχεδιάζοντας μόρια που καθοδηγούν φάρμακα να στοχεύσουν ειδικά σε κύτταρα μολυσμένα με ιό -αποφεύγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την τοξικότητα που προκαλείται όταν μη μολυσμένα κύτταρα δέχονται τα αντι-ιικά φάρμακα.

«Επιλέξαμε να αρχίσουμε τις δοκιμές μας με τον ιό της γρίπης, επειδή τα αποτελέσματα μπορούν συχνά να εφαρμοστούν σε άλλους περιβλημένους ιούς» ανέφερε ο καθηγητής Low. «Οι εργαστηριακές δοκιμές μας καταδεικνύουν ότι η διαδικασία αυτή αποδίδει σε προσβεβλημένα από τη γρίπη ποντίκια που έχουν δεχθεί 100 φορές τη θανατηφόρα δόση του ιού» συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, η νέα στοχευμένη θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και έναντι άλλων παθογόνων ιών όπως ηπατίτιδα Β, ο ιός HIV και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Πηγή: https://ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/151742/koronoios-nea-anti-iiki-therapia-dichni-na-ine-apotelesmatiki-ke-kata-tis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες