Κάπνισμα και οστεοπόρωση: Νεότερα δεδομένα

Τι αποκαλύπτει μελέτη στην οποία αξιολογήθηκαν σχεδόν 30.000 περιστατικά καταγμάτων σε άνδρες. Τι σχέση έχει το κάπνισμα με την οστεοπόρωση. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος.

Αν είστε άνδρας και καπνίζετε, μπορείτε να προσθέσετε έναν ακόμα κίνδυνο στον μακρύ κατάλογο με τις επιπτώσεις αυτής της συνήθειας στην υγεία σας: τα εύθραυστα οστά. Και αυτό, διότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να υποστείτε κατάγματα οστών λόγω οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και αναπηρίας μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οδηγούν σε πρόωρο θάνατο τους πάσχοντες.

Στη νέα ανάλυση, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 27 προγενέστερες μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει σχεδόν 30.000 άνδρες, οι οποίοι είχαν υποστεί κάταγμα οστού τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα αύξανε κατά 37% τον κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα.

«Το κάπνισμα αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και κατάγματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Qing Wu, αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. «Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες, διότι είθισται να καπνίζουν περισσότερο και επί περισσότερα χρόνια. Και αυτό, παρότι η οστεοπόρωση θεωρείται λανθασμένα ως γυναικεία νόσος».

Σε όλο το σώμα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξέτασε τη συσχέτιση του καπνίσματος με κάθε είδους κατάγματα και όχι μόνο με αυτά του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης, όπου εμφανίζονται συχνότερα τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Στην πραγματικότητα, εξέτασαν αν το κάπνισμα επηρεάζει και τα κατάγματα:

  • Του καρπού
  • Των ώμων
  • Των πήχεων
  • Των μηριαίων οστών
  • Της κνήμης και της περόνης

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα παλαιότερων μελετών που είχαν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει στους άνδρες:

  • Κατά 32% τον κίνδυνο για κατάγματα στη σπονδυλική στήλη
  • Κατά 40% τον κίνδυνο για κατάγματα των ισχίων

Οι μελέτες εκείνες είχαν επίσης δείξει πως δύο έως τρεις στους δέκα ασθενείς με οστεοπορωτικά κατάγματα,  καταλήγουν μέσα σε έναν χρόνο από αυτά.

Γιατί εξασθενούν τα οστά

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιους ακριβώς μηχανισμούς αποδυναμώνει το κάπνισμα τα οστά. Εκτιμούν, όμως, ότι αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης επειδή μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά βιταμίνη D και ασβέστιο.

Επιπλέον, ορισμένα χημικά που περιέχει ο καπνός των τσιγάρων εμποδίζουν την επούλωση των ιστών. Αυτό καθιστά όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένων των οστών) ευάλωτο στην ανάπτυξη βλαβών που δεν επουλώνονται εύκολα.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προστατεύσει σημαντικά τους άνδρες από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα», κατέληξε ο Dr. Wu.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/to-kapnisma-kryvei-enan-aprosmeno-kindyno-gia-tous-andres/157263/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 29.4.2024 – Γυναίκες και Κολπική Μαρμαρυγή

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες Παραλειπόμενα από το ACC 24. H οικονομική κρίση έχει περιορίσει-εξαφανίσει- τις υποψηφιότητες για fel-lows(FACC). Τα ελληνικά ονόματα που εντοπίσαμε εργά-ζονται στις ΗΠΑ: Konstantinos N....

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μετριάζει τον γενετικό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 62% [

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνδεόταν με 78% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, άσχετα από γενετικούς λόγους. Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να εξουδετερώνει την επίδραση γονιδίων...

Σε ασθενείς με χαμηλό θρομβοεμβολικό κίνδυνο που υποβάλλονται σε κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής, ο κίνδυνος μείζονος αιμορραγίας λόγω συνέχισης της από του στόματος αντιπηκτικής αγωγής...

Σε αυτήν την αναδρομική μελέτη παρατήρησης, συμπεριλήφθηκαν από την ιαπωνική εθνική βάση δεδομένα 231.374 ασθενών που υποβλήθηκαν σε διακαθετηριακή ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ Απριλίου...

Ετικέτες