6 δημοφιλείς ιατρικοί μύθοι που όλοι πιστεύουν, αλλά είναι εντελώς αναληθείς

Ακόμη και στην εποχή της υπερ-παροχής πληροφορίας που ζούμε, όπου η αξιόπιστη ιατρική γνώση είναι εύκολα προσβάσιμη, πολλοί μύθοι που σχετίζονται με την υγεία εξακολουθούν να επιβιώνουν.

Όταν κανείς μάθει την αλήθεια για μερικές μακροχρόνιες ψευδείς πεποιθήσεις, συχνά μένουν με το στόμα ανοιχτό και απορούν πώς είναι δυνατόν να είναι ακόμα τόσο πολύ διαδεδομένες.

6 ιατρικοί μύθοι που σχεδόν όλοι πιστεύουν, αλλά είναι εντελώς ψέμα

1. Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος εάν έχεις περίοδο

Αν και αυτό είναι ένα σπάνιο περιστατικό, εάν η γυναίκα έχει μικρότερο κύκλο από τον τυπικό και έχει ωορρηξία νωρίς, μπορεί σίγουρα να μείνει έγκυος σε μέρες που θεωρεί ότι έχει ακόμα περίοδο.

Η επιστήμη πίσω από αυτό έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα. Παραδόξως, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει βιώσιμο στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας για έως και πέντε ημέρες. Επομένως, εάν η γυναίκα κάνει σεξ κοντά στο τέλος της περιόδου της και εάν η ωορρηξία συμβεί εντός πέντε ημερών μετά τη “συνεύρεση”, είναι πιθανό τα σπερματοζωάρια είναι ακόμα εκεί και ενεργά, έτοιμα να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

2. 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα για καλή υγεία

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από πού ξεκίνησε αυτό. Οι ειδικοί λένε απλά να πίνετε όποτε διψάτε.

Αν και το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του σώματος, η ακριβής ποσότητα που χρειάζεστε κάθε μέρα, ποικίλλει από μέρα σε μέρα. Μερικές φορές θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο νερό, όπως σε μια ζεστή μέρα, ή σε μέρες που είστε πιο δραστήριοι σωματικά. Άλλες μέρες που απλά χαλαρώνετε στον καναπέ, δεν χρειάζεστε τόσο πολύ νερό.

Το πόσο νερό χρειάζεστε εξαρτάται επίσης πολύ από το τι θα επιλέξετε να φάτε. Τα φρούτα και τα λαχανικά, για παράδειγμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θα μειώσουν την ποσότητα νερού που χρειάζεται να πίνετε.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να προσέχετε, όταν αισθάνεστε διψασμένοι και αυτό που επιλέγετε να πίνετε όταν διψάτε πρέπει να είναι νερό.

3. Το πικάντικο φαγητό και το άγχος προκαλούν έλκος στομάχου

Η συντριπτική πλειονότητα των ελκών προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) και όχι από πικάντικα τρόφιμα ή στρες.

Ορισμένα έλκη μπορεί να προκληθούν από τη μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Τούτου λεχθέντος, τα πικάντικα τρόφιμα και το άγχος επιδεινώνουν την ενόχληση, όπως και η καφεΐνη και το αλκοόλ, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία.

4. Ένα άτομο με διάσειση πρέπει να μην κοιμηθεί

Η διάσειση είναι μια ήπια τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, που προκαλείται από ένα απότομο χτύπημα στο κεφάλι, ή στο σώμα, που προκαλεί μια απότομη κίνηση στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας τη δραστηριότητά του. Ωστόσο, επειδή μια διάσειση δεν μπορεί να φανεί σε καμία ιατρική απεικόνιση, η σοβαρότητά της πρέπει να διαγνωστεί από τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής. Όπως με κάθε τραυματισμό, η θεραπεία της πάθησης βασίζεται στην κατανόηση της σοβαρότητας του τραύματος από τον γιατρό.

Στο παρελθόν, πιστευόταν ευρέως ότι είναι επικίνδυνο να επιτρέπεται σε κάποιον με διάσειση να κοιμηθεί από φόβο ότι θα πέσει σε κώμα ή θα χάσει τις αισθήσεις του χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Η σκέψη ήταν ότι τα άτομα με διάσειση πρέπει να ξυπνούν το λιγότερο κάθε δύο ώρες ή να μην τους επιτρέπεται να κοιμούνται καθόλου.

Ωστόσο, επειδή η ξεκούραση είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο θεραπεύεται το σώμα, το να ξυπνάτε συνεχώς κάποιον ή να του αρνηθείτε τον ύπνο είναι αντιπαραγωγικό στη θεραπεία. Είναι λογικό ότι το να επιτρέψουμε σε ένα άτομο που έχει διάσειση να έχει έναν καλό βραδινό ύπνο θα κάνει περισσότερο καλό από το να ξυπνάει κάθε δύο ώρες για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνεται.

5. Τα αυγά προκαλούν καρδιακές παθήσεις

Τα ολόκληρα αυγά δεν προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Αυτό το κάνουν τα υπερβολικά κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Ναι, τα αυγά έχουν πολλή χοληστερόλη και η υψηλή LDL χοληστερόλη στο αίμα (ο κακός τύπος) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η χοληστερόλη στο αίμα δεν προέρχεται απευθείας από αυτό που τρώμε. Παρασκευάζεται από το συκώτι και διεγείρεται από τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή μας.

Μάλιστα, για ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, η καρδιακή νόσος είναι πιο πιθανό να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών, υπερβολικό βάρος, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

6. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους

Ο νευρολόγος δρ. Barry Gordon της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins λέει ότι η ιδέα ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας είναι τόσο λανθασμένη που είναι σχεδόν αστεία.

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο που ελέγχει τη σκέψη, τη μνήμη, το συναίσθημα, την αφή, τις κινητικές δεξιότητες, την αναπνοή, τη θερμοκρασία, την πείνα και κάθε διαδικασία που ρυθμίζει το σώμα.

Έτσι, αν και είναι αλήθεια ότι τα μέρη του εγκεφάλου μας δεν χρησιμοποιούνται όλα ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές δεν χρησιμοποιούνται ποτέ. Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου επιβλέπουν τις ποικίλες δραστηριότητες του σώματος.

Το βούρτσισμα των δοντιών μας, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένες διακριτές περιοχές του εγκεφάλου που δεν κάνει η ανάγνωση ενός βιβλίου, αφήνοντας ορισμένα μέρη προσωρινά ανενεργά και περιμένοντας τη σειρά τους να ενεργοποιηθούν.

Πηγή: https://scitechdaily.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/6-dimofileis-iatrikoi-mythoi-pou-oloi-pistevoun-alla-einai-entelos-analitheis/157136/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες