back to top

‍ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕΣΩ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κύρια έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό οι υποδομές του ΕΣΥ ψηφιοποιήθηκαν σε ένα βαθμό πριν από 15έτη, κυρίως μέσω πόρων του 3ου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, και αργότερα εν μέρει μέσω κάποιων έργων, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2007-2013. Με βάση τη συνεχή, ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, οι παλιότερες αυτές υποδομές έχουν πλέον ξεπεραστεί και δεν μπορούν  πιά να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του ΕΣΥ.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων μέτρων για την υλοποίηση των πέντε  υποέργων που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (1):

«α) του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ασθενών (υποέργο 1) 

β) του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού για τη διαχείριση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου των μητρώων ασθενών (υποέργο 2) 

γ) της τηλεϊατρικής, συμπεριλαμβανομένων σταθμών, νέων υποδομών και εργαλείων τηλεϊατρικής (υποέργο 3) 

δ) της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνει: συστήματα ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων, απογραφή ιατρικού εξοπλισμού, υλοποίηση DRG, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για εσωτερικούς ασθενείς / εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο νοσοκομειακό περιβάλλον, σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού, ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και του Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) (υποέργο 4) 

ε) της ολοκλήρωσης όλων των στοιχείων του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής υπηρεσιών Υγείας), όλων των στοιχείων διαχείρισης και παρακολούθησης δαπανών, όλων των στοιχείων των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους πολίτες, όλων των στοιχείων διαχείρισης δεδομένων και ανάλυσης (υποέργο 5)»

Το Υποέργο 3, που αφορά την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής του ΕΣΥ, έχει παρουσιαστεί ήδη σε προηγούμενο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου ψηφιακής ιατρικής, μετά την ανακοίνωση της ένταξης του.

Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Aπό τα παραπάνω έργα, πρόσφατα ανακοινώθηκε και η ένταξη του υποέργου 4 «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων».

Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών με καινοτόμες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τη διαχείριση των νοσοκομείων, την εμπειρία των ασθενών καθώς και θα ενισχύσει τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσω της αυτοματοποίησης πολλών διαδικασιών.

Το κυριότερο μέρος του έργου αυτού, αφορά το υποέργο 1, αναβάθμισης των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων των Νοσοκομείων (ΟΠΣΥ), που περιλαμβάνει όλα τα υποσυστήματα ενός νοσοκομείου, όπως ιατρικός φάκελος, φαρμακείο, διαχείριση εργαστηρίων και απεικονιστικών, διοικητικές υπηρεσίες κτλ.

Είναι σημαντικό ότι με τα υπόλοιπα υποέργα, τα νέα ΟΠΣΥ των Νοσοκομείων θα αποκτήσουν δικτυοκεντρική προσέγγιση με διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα φορέων όπως του ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης του έργου (2):

«Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή λειτουργία τόσο των νοσοκομείων όσο και ενός σημαντικού αριθμού τρίτων φορέων, που συμμετέχουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι κάτωθι:

Υποέργο 1 – Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων & υποδομών νοσοκομείων

Υποέργο 2 – Δημιουργία Πλαισίου Αξιολόγησης & Παρακολούθησης Ψηφιακής Ετοιμότητας Νοσοκομείων, Ανάπτυξη Κέντρου Διαλειτουργικότητας

Υποέργο 3 – Ενιαίο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης φαρμάκου 

Υποέργο 4 – Ενιαίο σύστημα διαχείρισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 

Υποέργο 5 – Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης παραστατικών 

Υποέργο 6 – Ψηφιακή αναβάθμιση Υ.Π.Ε. & Ε.Κ.Α.Π.Υ.

Υποέργο 7 – Ψηφιακή αναβάθμιση Ε.Ο.Φ.

Υποέργο 8 – Ψηφιακή αναβάθμιση Ε.Κ.Α.Β.

Υποέργο 9 – Πληροφοριακό Σύστημα ενημέρωσης πολιτών για εφημερεύοντα Νοσοκομεία (Επείγοντα)

Υποέργο 10 – Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Μισθοδοσίας στους Φορείς και της Δομές Υγείας»

ΠΗΓΕΣ

(1) https://greece20.gov.gr/apofaseis-entaksis/

(2) https://greece20.gov.gr/wp-content/uploads/2022/04/236.-Apofasi-entaksis-ergou_Psifiaki-etimotita-nosokomeiwn_16725_5162373.pdf 

Επιμέλεια: Γεώργιος Δαφούλας , MD, MBA in HSM, PhDc, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΚΕ-ΠΘ

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Ψηφιακής Ιατρικής

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες