Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς.

Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας πρέπει να ασκούνται πιο σκληρά από εκείνα με μέτριο ή χαμηλό γενετικό κίνδυνο για να αποφύγουν να γίνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Vanderbilt Medical Center (VUMC) που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν κλινικά και γενετικά δεδομένα σωματικής δραστηριότητας από το Ερευνητικό Πρόγραμμα “All of Us” του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ για να εξετάσουν τη συσχέτιση του γενετικού κινδύνου υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για τη μείωση της περιστατικής παχυσαρκίας.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές διαφορές», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Douglas Ruderfer, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο VUMC. «Το γενετικό υπόβαθρο συμβάλλει στην ποσότητα σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για το μετριασμό της παχυσαρκίας. Όσο υψηλότερος είναι ο γενετικός κίνδυνος, τόσο περισσότερα βήματα απαιτούνται ανά ημέρα».

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 3.124 μεσήλικες συμμετέχοντες χωρίς παχυσαρκία που διέθεταν μια συσκευή Fitbit και περπατούσαν κατά μέσο όρο 8.326 βήματα την ημέρα για διάμεσο όρο άνω των πέντε ετών. Η συχνότητα της παχυσαρκίας κατά την περίοδο της μελέτης αυξήθηκε από 13% σε 43% στις ομάδες με χαμηλότερο και υψηλότερο βαθμό πολυγονιδιακού κινδύνου.

Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 22, 24, 26 και 28 που βρίσκονταν στο 75ο εκατοστημόριο της βαθμολογίας πολυγονικού κινδύνου θα πρέπει να περπατούν επιπλέον 3.460, 4.430, 5.380 και 6.350 βήματα την ημέρα, αντίστοιχα, για να έχουν συγκρίσιμο κίνδυνο παχυσαρκίας με άτομα στο 25ο εκατοστημόριο.

«Νομίζω ότι είναι διαισθητικό ότι άτομα που έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας μπορεί να χρειαστεί να έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά το νέο και σημαντικό από τη μελέτη είναι ότι μπορέσαμε να βάλουμε έναν αριθμό για την ποσότητα της δραστηριότητας που απαιτείται για τη μείωση του κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Evan Brittain, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο VUMC.

«Θα θέλαμε να ελέγξουμε αν η γνώση του γενετικού κινδύνου κάποιου για παχυσαρκία έχει πράγματι αντίκτυπο στη συμπεριφορά του», είπε ο Brittain. «Πιστεύω ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ενθαρρυντικά για τους ασθενείς, επειδή οι τρέχουσες οδηγίες σωματικής δραστηριότητας ακολουθούν μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους και αυτό που μάθαμε είναι ότι ανάλογα με τον γενετικό κίνδυνο, οι κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να υποτιμούν την ποσότητα της δραστηριότητας που απαιτείται για τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Πηγή:https://www.zougla.gr/ygeia/erevnes/ypsiloteros-genetikos-kindynos-pachysarkias-simainei-skliroteri-prospatheia-gia-ta-idia-apotelesmata/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες