Υψηλός κίνδυνος θανάτου μήνες μετά τη νοσηλεία με Covid-19

Σήμα κινδύνου εκπέμπει μεγάλη έρευνα για τη θνητότητα ανθρώπων που νόσησαν από κορωνοϊό, μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Οι κρυφές βλάβες, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Οι θανάσιμες συνέπειες της Covid-19 εκδηλώνονται πολύ μετά την έξοδο ορισμένων ασθενών από το νοσοκομείο, σύμφωνα με νέα μελέτη που επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που επέζησαν τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο έχουν διπλάσιες πιθανότητες και περισσότερες να πεθάνουν ή να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο μετά από μήνες, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι επιζώντες της Covid έχουν επίσης σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν τους επόμενους 10 μήνες σε σύγκριση με ένα δείγμα που ελήφθη από τον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό PLOS Medicine, ενισχύουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία και την ευημερία εκτείνονται πολύ πέρα από μια αρχική μόλυνση. Μια ολλανδική μελέτη τη Δευτέρα έδειξε ότι το 75% των ασθενών με Covid που νοσηλεύθηκαν στην εντατική εξακολουθούν να υποφέρουν από κόπωση, μειωμένη φυσική κατάσταση και άλλα σωματικά συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα, ενώ ένας στους τέσσερις ανέφερε άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές.

«Η Covid-19 δεν είναι απλώς μια οξεία ιογενής ασθένεια του αναπνευστικού -όπως ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη λοίμωξη- που υποχωρεί σε λίγες ημέρες ή μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας στο Veterans Affairs St. Louis Health Care System στο Μιζούρι, ο οποίος ηγήθηκε παρόμοιων μελετών στις ΗΠΑ. «Εχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κίνδυνου θανάτου».

Για να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία των επιζώντων, ο επιδημιολόγος Krishnan Bhaskaran και οι συνεργάτες του εστίασαν σε όσους είχαν νοσηλευτεί με τη νόσο. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια στατιστική ανάλυση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας από σχεδόν 25.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί λόγω Covid το 2020 και πάνω από 100.000 ατόμων του γενικού πληθυσμού για σύγκριση. Για να λάβουν υπόψη τους κινδύνους μετά τη νοσηλεία για μολυσματική ασθένεια, οι επιστήμονες συνέκριναν επίσης δεδομένα από περισσότερα από 15.000 άτομα που νοσηλεύτηκαν με γρίπη από το 2017 έως το 2019.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς με γρίπη, όσοι είχαν Covid είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου λόγω της αρχικής τους μόλυνσης, από άνοια και γενικότερα από οποιαδήποτε αιτία.

Εμβολιαστείτε

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα που είχαν σοβαρό κρούσμα Covid-19, που απαιτούσε παραμονή στο νοσοκομείο, διατρέχουν ουσιαστικά αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα υγείας τους μήνες μετά τη νοσηλεία τους», είπε ο Bhaskaran σε δήλωση. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του εμβολιασμού».

Οι ενήλικες κάτω των 65 ετών που νοσηλεύτηκαν με Covid είχαν 233% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τον επόμενο χρόνο σε σύγκριση με τους μη μολυσμένους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ. Από τους θανάτους που σημειώθηκαν σε ασθενείς μετά την Covid, σχεδόν το 80% οφειλόταν σε άλλα αίτια και όχι σε αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές επιπλοκές.

«Η Covid είναι πιθανό να προκαλεί ένα αρκετά σοβαρό τραύμα στους ανθρώπους», δήλωσε ο Arch Mainous, αντιπρόεδρος έρευνας στο τμήμα κοινοτικής υγείας και οικογενειακής ιατρικής του πανεπιστημίου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Χρειάζονται πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου για να εντοπίσουν ποιοι επιζώντες της Covid διατρέχουν κίνδυνο νεφρικής βλάβης, διαταραχών πήξης του αίματος και άλλων σημαντικών ιατρικών παθήσεων για την πρόληψη πρόσθετων θανάτων και ασθενειών που σχετίζονται με την πανδημία, είπε ο Mainous σε συνέντευξή του

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρακολουθούν τον υπερβολικό αριθμό θανάτων σε εθνικό επίπεδο για να βοηθήσουν στη μέτρηση της θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στην Covid-19. Αν κοιτάξουμε μόνο τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid και συμβαίνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, αγνοούμε τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας, δήλωσε ο Al-Aly από το Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης VA του Σεντ Λούις.

«Εξετάζουμε τον θάνατο και την αναπηρία λόγω της οξείας φάσης της νόσου και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε. «Υπάρχουν πολύ περισσότερες μακροχρόνιες ασθένειες, αναπηρίες και θάνατοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη».

Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/world/article/2116619/ypshlos-kindynos-thanatoy-mhnes-meta-th-noshleia-m.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες