Υψηλό σάκχαρο και τριγλυκερίδια συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη

Μειωμένος κίνδυνος φάνηκε σε σχέση με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονται με μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Χαρίλαος Χουρπιλιάδης, του Karolinska Institutet και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν έρευνα με στοιχεία 211.200 συμμετεχόντων από την κοόρτη Apolipoprotein-Related Mortality Risk.

Εξετάστηκαν αν βιοδείκτες μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπιδίων και απολιποπρωτείνης συνδέονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών στρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 16.256 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές που συνδέονται με στρες, σε διάστημα 21 ετών κατά μέσον όρο.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για όλες τις ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, ενώ μειωμένος κίνδυνος φάνηκε σε σχέση με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για άντρες και γυναίκες και για όλες τις διαταραχές που μελετήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια 20 ετών πριν τη διάγνωση, ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές που συνδέονται με στρες είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Δέκα χρόνια πριν τη διάγνωση είχαν υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτείνης A-1 και B έναντι της ομάδας ελέγχου.

Πηγές:
JAMA Network Open, https://www.iatronet.gr/article/123964/ypshlo-sakharo-kai-triglykeridia-syndeontai-me-aghos-kai-katathlipsh-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες