Υψηλό σάκχαρο και τριγλυκερίδια συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη

Μειωμένος κίνδυνος φάνηκε σε σχέση με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονται με μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Χαρίλαος Χουρπιλιάδης, του Karolinska Institutet και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν έρευνα με στοιχεία 211.200 συμμετεχόντων από την κοόρτη Apolipoprotein-Related Mortality Risk.

Εξετάστηκαν αν βιοδείκτες μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπιδίων και απολιποπρωτείνης συνδέονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών στρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 16.256 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές που συνδέονται με στρες, σε διάστημα 21 ετών κατά μέσον όρο.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για όλες τις ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, ενώ μειωμένος κίνδυνος φάνηκε σε σχέση με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για άντρες και γυναίκες και για όλες τις διαταραχές που μελετήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια 20 ετών πριν τη διάγνωση, ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές που συνδέονται με στρες είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Δέκα χρόνια πριν τη διάγνωση είχαν υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτείνης A-1 και B έναντι της ομάδας ελέγχου.

Πηγές:
JAMA Network Open, https://www.iatronet.gr/article/123964/ypshlo-sakharo-kai-triglykeridia-syndeontai-me-aghos-kai-katathlipsh-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες