Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι στα νοσοκομεία με δείκτες ποιότητας – Πώς θα γίνουν

Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι στα νοσοκομεία με δείκτες ποιότητας – Πώς θα γίνουν

Έλεγχοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την ποιότητα υπηρεσιών από κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ.

Από «κόσκινο» περνούν τα δημόσια νοσοκομεία με δείκτες ποιότητας προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Ήδη οι έλεγχοι πραγματοποιούνται πιλοτικά σε 12 νοσηλευτικά ιδρύματα από κλιμάκια του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Παράλληλα υπεγράφη και σχετική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εκπόνηση από τον Οργανισμό του έργου «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πλαισίου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Ποιότητας της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ελλάδα».

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Υγείας σκοπεύουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν άμεσα με ποιοτικά κριτήρια ώστε κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται στους πολίτες να μπορεί να αξιολογηθεί ποιοτικά.

Μεταξύ άλλων τα κλιμάκια ελέγχουν τη λειτουργία των ΜΕΘ, αλλά και των επιμέρους τμημάτων, τη στελέχωση των νοσοκομείων, τη συνεργασία και τη συνοχή των ομάδων, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα που παρουσιάζουν κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους ελέγχους οι ειδικοί του ΟΔΙΠΥ αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση, ενώ ζητούν να γίνουν και άμεσα παρεμβάσεις σε πολλές κλινικές που λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα ήδη έχουν ορισθεί και 29 δείκτες ποιότητας που θα οδηγούν και σε μπόνους για τις κλινικές αλλά και τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούν και αρνητική βαθμολόγηση για όσες κλινικές δεν αποδίδουν τα μέγιστα.

Οι δείκτες ποιότητας στα νοσοκομεία

Ήδη ο ΟΔΙΠΥ έχει καταρτίσει τους δείκτες ποιότητας για τα νοσοκομεία οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να αξιοποιούνται στα νοσοκομεία ώστε να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα.

Οι δείκτες αφορούν στις λοιμώξεις και τα ποσοστά που καταγράφονται σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όταν στην Αμερική είναι 0,8 ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη κινείται στο 5,2.

Παράλληλα οι δείκτες σχετίζονται και με τις ΜΕΘ και πως αυτές λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Για τις ΜΕΘ μάλιστα θα υπάρχουν και τα περισσότερα αντικίνητρα αφού οι Διοικήσεις θα κρίνονται και αν στέλνουν για παράδειγμα για εκπαίδευση το προσωπικό ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις που δεν θα τηρούνται οι νέοι κανόνες θα υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση και εκτός των άλλων θα οδηγούνται λιγότεροι πόροι σε αυτές τις κλινικές.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/05/blog-post_22.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες