Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας – Πότε θα κληθούν οι γιατροί

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας – Πότε θα κληθούν οι γιατροί

Ξεκινά έστω και με καθυστέρηση από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας

Ξεκινά το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου μήτρας για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Αν και σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως παραδέχθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για την συμμετοχή των γιατρών για το πρόγραμμα του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, όπως HPV DNA τεστ, τεστ ΠΑΠ, κολπόσκόπηση και βιοψία, για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Ποια προγράμματα «τρέχουν»

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της υπουργικής απόφασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. πολίτες, 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις κρίσιμες ηλικίες.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Να σημειωθεί εδώ ότι το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να υλοποιήσει δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το ένα είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο δέρματος, που θα ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι

Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου πνεύμονα για καπνιστές κατά κύριο λόγο.

«Με αυτά τα προγράμματα ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας η χώρα μας πλαισιώνει για πρώτη φορά τον τομέα της οργανωμένης πρόληψης και είναι σε θέση να κάνει πράξη το σύνθημα “η πρόληψη σώζει ζωές”. Μας ενδιαφέρει πλέον να αρχίσουμε στην πατρίδα μας να διεκδικούμε και ως πολίτες και ως θεσμικοί λειτουργοί αυτό που είναι πραγματικότητα στα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ και διεθνώς: δεν μας ενδιαφέρει απλώς να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, αλλά να έχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής».

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/03/blog-post_63.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες