Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας – Πότε θα κληθούν οι γιατροί

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας – Πότε θα κληθούν οι γιατροί

Ξεκινά έστω και με καθυστέρηση από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας

Ξεκινά το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου μήτρας για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Αν και σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως παραδέχθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για την συμμετοχή των γιατρών για το πρόγραμμα του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, όπως HPV DNA τεστ, τεστ ΠΑΠ, κολπόσκόπηση και βιοψία, για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Ποια προγράμματα «τρέχουν»

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της υπουργικής απόφασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. πολίτες, 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις κρίσιμες ηλικίες.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Να σημειωθεί εδώ ότι το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να υλοποιήσει δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το ένα είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο δέρματος, που θα ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι

Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου πνεύμονα για καπνιστές κατά κύριο λόγο.

«Με αυτά τα προγράμματα ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας η χώρα μας πλαισιώνει για πρώτη φορά τον τομέα της οργανωμένης πρόληψης και είναι σε θέση να κάνει πράξη το σύνθημα “η πρόληψη σώζει ζωές”. Μας ενδιαφέρει πλέον να αρχίσουμε στην πατρίδα μας να διεκδικούμε και ως πολίτες και ως θεσμικοί λειτουργοί αυτό που είναι πραγματικότητα στα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ και διεθνώς: δεν μας ενδιαφέρει απλώς να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, αλλά να έχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής».

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/03/blog-post_63.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες