back to top

Υπουργείο Υγείας: Με συγκεκριμένα πρωτόκολλα η συνταγογράφηση για 9 παθήσεις – Τι αλλάζει

Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση φαρμάκων για εννέα παθήσεις

Με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που καθορίζει το υπουργείο Υγείας θα γίνεται η συνταγογράφηση για εννέα παθήσεις.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr θα εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους που αναρτήθηκε στη Διαύγεια εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για:

α) τον σακχαρώδη διαβήτη,

β) τη δυσλιπιδαιμία,

γ) την ψωρίαση

δ) την ψωριασική αρθρίτιδα

ε) την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

στ) τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

ζ) την ελκώδη κολίτιδα

η) τη νόσο Crohn

θ) την οστεοπόρωση.

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα καθορίζονται οι δείκτες

Αναλυτικότερα η απόφαση προβλέπει ότι ως δείκτες παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθορίζονται οι κάτωθι:

Α) Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.

Β) Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, αριθμός νέο- διαγνωσθέντων ασθενών, ποσοστό νέο-διαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου, μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Γ) Δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.

Δείκτες δυο φορές το χρόνο

Στο άρθρο 4 της απόφασης προβλέπεται ότι την υποχρέωση για την εξαγωγή των δεικτών αναλαμβάνει η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).

Οι δείκτες θα εξάγονται δύο φορές το χρόνο:

εντός του Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και

εντός του Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους

Τα στοιχεία αυτά, θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων, όσο και της συνταγογράφησης γενικότερα.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2024/02/9.html?m=1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Έρευνα σε 40.000 άτομα αποκαλύπτει ότι πολλοί θεωρούν ότι η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη και την πίεση τους δίνει το ελεύθερο να... τρώνε...

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη από τις γυναίκες

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και προβλέπεται να αυξηθεί στα 783 εκατομμύρια έως το 2045, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι...

Διαβήτης και καρδιαγγειακά προκαλούν κλινικές, ψυχοκοινωνικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε θα εκτιναχθούν στο 14% το 2030. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη καταστρέφουν τους...

Ετικέτες