Υπουργείο Υγείας: Κάλυψη κενών με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο – Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επιχειρεί για άλλο ένα καλοκαίρι να καλύψει το υπουργείο Υγείας. Την ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν από ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών και η διαδικασία για την κάλυψη μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ καθυστερεί δραματικά, οι μετακινήσεις δίνουν και παίρνουν.


Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν όλο το καλοκαίρι που ο πληθυσμός είχε μετακινηθεί προς τους νησιωτικούς προορισμούς, γιατροί και νοσηλευτές μεταφέρονταν υποχρεωτικά σε διάφορα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες.
Όπως καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν»: «Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του νοσοκομείου και της νοσηλευτικής υπηρεσίας συνεχίζει να προβαίνει σε μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (και σε πολλές περιπτώσεις σε παρατάσεις αυτών) προς διάφορα νησιά του Αιγαίου εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου».


Οι μετακινήσεις μάλιστα πραγματοποιούνται στο Αττικόν την ώρα που το νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο και οι εργαζόμενοι πήραν τις καλοκαιρινές τους άδειες με το σταγονόμετρο.


Και φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση εργαζομένων που μετακινούνται σε άλλους προορισμούς για να καλυφθούν οι ανάγκες. Πρόκειται άλλωστε για μία συνήθη τακτική των περισσότερων κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια με δεδομένο ότι έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.


Να σημειωθεί πως μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 3.720 θέσεις μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του υπουργείου Υγείας και κυρίως για νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Να σημειωθεί ότι οι συνεχείς αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχώρησης για το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα, το ΕΣΥ λειτουργεί στο κόκκινο. Άλλωστε εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει μαζικά μόνιμες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις.


Η ανησυχία των συνδικαλιστών που πιέζουν εδώ και καιρό για προσλήψεις, εντείνεται με δεδομένο ότι όλη η επιστημονική κοινότητα αναμένει μεταλλάξεις του κορονοϊού από Σεπτέμβριο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την περίπτωση αυτή, αξιοποιώντας μάλιστα τον ιδιωτικό τομέα για τις νοσηλείες Covid.


Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο καθώς από το σύστημα Υγείας απουσιάζουν και εκατοντάδες υγειονομικοί που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Παρότι θεωρούνται απαραίτητοι για το ΕΣΥ ακριβώς εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει τα σχέδιά της για την επιστροφή τους στα νοσοκομεία. Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα μείνουν εκτός συστήματος τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/08/blog-post_0.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες