Υπουργείο Υγείας: Κάλυψη κενών με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο – Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επιχειρεί για άλλο ένα καλοκαίρι να καλύψει το υπουργείο Υγείας. Την ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν από ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών και η διαδικασία για την κάλυψη μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ καθυστερεί δραματικά, οι μετακινήσεις δίνουν και παίρνουν.


Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν όλο το καλοκαίρι που ο πληθυσμός είχε μετακινηθεί προς τους νησιωτικούς προορισμούς, γιατροί και νοσηλευτές μεταφέρονταν υποχρεωτικά σε διάφορα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες.
Όπως καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν»: «Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του νοσοκομείου και της νοσηλευτικής υπηρεσίας συνεχίζει να προβαίνει σε μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (και σε πολλές περιπτώσεις σε παρατάσεις αυτών) προς διάφορα νησιά του Αιγαίου εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου».


Οι μετακινήσεις μάλιστα πραγματοποιούνται στο Αττικόν την ώρα που το νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο και οι εργαζόμενοι πήραν τις καλοκαιρινές τους άδειες με το σταγονόμετρο.


Και φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση εργαζομένων που μετακινούνται σε άλλους προορισμούς για να καλυφθούν οι ανάγκες. Πρόκειται άλλωστε για μία συνήθη τακτική των περισσότερων κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια με δεδομένο ότι έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.


Να σημειωθεί πως μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 3.720 θέσεις μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του υπουργείου Υγείας και κυρίως για νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Να σημειωθεί ότι οι συνεχείς αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχώρησης για το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα, το ΕΣΥ λειτουργεί στο κόκκινο. Άλλωστε εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει μαζικά μόνιμες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις.


Η ανησυχία των συνδικαλιστών που πιέζουν εδώ και καιρό για προσλήψεις, εντείνεται με δεδομένο ότι όλη η επιστημονική κοινότητα αναμένει μεταλλάξεις του κορονοϊού από Σεπτέμβριο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την περίπτωση αυτή, αξιοποιώντας μάλιστα τον ιδιωτικό τομέα για τις νοσηλείες Covid.


Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο καθώς από το σύστημα Υγείας απουσιάζουν και εκατοντάδες υγειονομικοί που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Παρότι θεωρούνται απαραίτητοι για το ΕΣΥ ακριβώς εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει τα σχέδιά της για την επιστροφή τους στα νοσοκομεία. Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα μείνουν εκτός συστήματος τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/08/blog-post_0.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εφαρμογές της Γενετικής στη Διατροφή Ακριβείας.Το παράδειγμα του διαβήτη τύπου 2

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 (ΔΤ2) στη χώρα μας, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προστεθεί σε...

Παιδίατροι για έξαρση γρίπης: “Να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά από 6 μηνών και άνω και όσα πηγαίνουν σχολείο – Να κάνουν self test”

Συμβουλές προς τους γονείς δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ΕΠΕ), καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τη μεγάλη έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα γρίπης στα...

Ποια η προστασία του δισθενούς εμβόλιου έναντι της υπομετάλλαξης BQ1.1

Ασπίδα έναντι των υπομεταλλάξεων της Όμικρον BA.4 και BA.5  καθώς των υπομεταλλάξεων BQ.1.1 και BQ.1 φαίνεται ότι αποτελεί  ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο της Pfizer....

Ετικέτες