Υπουργείο Υγείας: Έρχονται ψηφιακά ραντεβού για χειρουργεία στα νοσοκομεία – Τα αγκάθια και οι ελλείψεις

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται ψηφιακά ραντεβού για χειρουργεία στα νοσοκομεία – Τα αγκάθια και οι ελλείψεις

Νέα μέτρα ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ ώστε να μην παρακάμπτονται οι λίστες

Ψηφιακά ραντεβού για χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην παρακάμπτονται οι λίστες αναμονής με το γνωστό «γρηγορόσημο» ή φακελάκι.

Το σχέδιο μελετάται από το υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό αλλά φαίνεται ότι επισπεύδεται λόγω εκλογών αλλά και επειδή οι λίστες για χειρουργεία μεγαλώνουν καθημερινά αντί να μειώνονται.

Στόχος με τα ψηφιακά ραντεβού για χειρουργεία στα νοσοκομεία είναι να αποφεύγονται οι απ’ ευθείας συναλλαγές των ασθενών με τους γιατρούς και τα φακελάκια.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει άμεσα να ψηφιοποιήσει όλα τα ραντεβού για τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό θα προωθήσει τα ηλεκτρονικά ραντεβού για τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Ραντεβού για χειρουργεία μέσω υπολογιστή

Ειδικότερα με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα εφαρμοσθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα κλείνουν τα ραντεβού τους από ειδική πλατφόρμα, βλέποντας και τα διαθέσιμα κενά. Τα ραντεβού βέβαια θα αφορούν τα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά που δεν είναι επείγοντα.

Πρότυπο θα αποτελέσει η πλατφόρμα των εμβολιασμών αφού ο ασθενής θα βλέπει τα διαθέσιμα χειρουργεία ώστε να μπορεί να καθορίζει ο ίδιος την ημερομηνία της επέμβασης χωρίς να μπορεί να παρέμβει κάποιος γιατρός.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι λίστες χειρουργείων είχαν δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποχρεωτικά με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά διάφοροι γιατροί φροντίζουν με το …αζημίωτο φυσικά, να τις ξεπερνούν προκειμένου να εξυπηρετούν τους δικούς τους ασθενείς.

Επικαλούνται κατά τη γνωστή τακτική, επείγουσες ανάγκες των ασθενών ώστε να τους προωθούν με διαδικασίες εξπρές στα χειρουργεία, εισπράττοντας βέβαια το γνωστό φακελάκι.

Το σύνηθες επιχείρημα είναι ότι ο ασθενής παρουσίασε αιφνιδίως επιδείνωση και έπρεπε να μπει στο χειρουργείο. Μάλιστα δίνονται και σχετικές οδηγίες στους ασθενείς, ώστε εάν ερωτηθούν να γνωρίζουν τι πρέπει να απαντούν. Έτσι όμως καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός των παραβάσεων από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που φαίνεται πως σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ασθενών για χειρουργείο. Οι λίστες παρακάμπτονται με αποτέλεσμα όσα δεν είναι επείγοντα περιστατικά να είναι στην αναμονή ακόμη και δύο χρόνια.

Και παρότι πρόσφατα είχε δοθεί η εντολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να ξεκαθαρίσουν τις λίστες χειρουργείων επικοινωνώντας με τους ασθενείς, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχει γίνει ακόμη καμία ουσιαστική ενέργεια.

Δεν έχει υπάρξει δηλαδή επαφή με τους ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί εάν μετά από 2 και 3 χρόνια περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν ή έχουν βρει λύση στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως και με την ψηφιακή διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί για τα ραντεβού στα χειρουργεία, θεωρείται βέβαιον ότι οι λίστες θα παρακάμπτονται πάλι με αντίστοιχα επιχειρήματα περί επειγόντων περιστατικών.

Από την άλλη οι καθυστερήσεις για ένα νυστέρι στο ΕΣΥ θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω και της έλλειψης προσωπικού που αφήνει πολλές χειρουργικές αίθουσες κλειστές.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/01/blog-post_78.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες