Υπουργείο Υγείας – ΕΟΦ: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

Με το “καρότο” και το “μαστίγιο” εισέρχεται ο ΕΟΦ στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων.

Από τη μία απελευθερώνει την απαγόρευση εξαγωγών για 158 ελλειπτικά σκευάσματα που βρίσκονταν εδώ και μήνες σε “εμπάργκο” κι από την άλλη ζητά από τις Φαρμακαποθήκες έως τις 24 Ιανουαρίου να δηλώσουν στον Οργανισμό τα αποθέματά τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της διαθεσιμότητας.

Η νέα πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), που τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα 22.01.2024 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  -μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας δήλωσης της επάρκειας φαρμάκων από όλους τους κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία)- αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στις ελλείψεις σκευασμάτων και την ορθολογική διαχείρισή τους.

Tο ΗΣΠαΔιΦ σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορεί να υποστηρίζει μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile app), μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αναζητούν εύκολα και να βρίσκουν κρίσιμα σκευάσματα σε έλλειψη.

Αυστηρές προειδοποιήσεις και πρόστιμα στους παραβάτες

Ο ΕΟΦ προχώρησε μεν στην άρση, μειώνοντας από τα 277 στα 199 τα σκευάσματα που παραμένουν σε απαγόρευση εξαγωγών (ηπαρίνες, αντιδιαβητικά κ.α.), ωστόσο υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση, “η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη”.

Ο Οργανισμός τονίζει, επίσης, ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και πως «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων». Τέλος, προειδοποιεί πως εάν αλλάξουν τα δεδομένα, η απόφαση αυτή θα αρθεί και θα αντικατασταθεί με νεότερη.

Ως προς τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων φορέων με τις παραπάνω προϋποθέσεις ή σε περίπτωση υποβολής ψευδών στοιχείων στο σύστημα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1η Δεκεμβρίου, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης.

Ενίσχυση γενοσήμων

Την αντιμετώπιση των ελλείψεων μάλιστα, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πλαγιοκοπήσει και με άλλα παράλληλα μέσα, όπως είναι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Η στόχευση είναι διπλή: αφενός η ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και οικονομίας, και αφετέρου, η καλλιέργεια μιας νέας “κουλτούρας” στην κατανάλωση φαρμάκων, η οποία θα δώσει ισάξιες εναλλακτικές λύσεις στις ελλείψεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να καθιερώσει άμεσα τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία για τα γενόσημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξαγγείλει αυτά τα μέτρα εντός των επόμενων ημερών.

Ο σχεδιασμός αναμένεται να επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα με την εμπορική ονομασία, σε ποσοστό 30%.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στόχος είναι «να πείσουμε τον κόσμο να πάει στο γενόσημο φάρμακο, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, να εξοικονομήσουμε εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσουμε εκεί που τα χρειαζόμαστε».

«Υπάρχει κάποιος λόγος το κράτος να ξοδεύει λεφτά για να σε βάζει να πληρώνεις το ακριβότερο;», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι τα μνημονιακά χρόνια, η τρόικα είχε εμποδίσει να γράφεται το εμπορικό όνομα των γενοσήμων στη συνταγή.

Ωστόσο τα γενόσημα δεν έχουν διαδοθεί στην Ελλάδα γιατί οι ασθενείς ανησυχούν για την ποιότητά τους, σύμφωνα με τον ίδιο. Έτσι πλέον, ο γιατρός θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει συγκεκριμένο επώνυμο γενόσημο, όπως ισχύει σήμερα για το πρωτότυπο φάρμακο.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/ypourgeio-ygeias-eof-nea-metra-gia-tin-antimetopisi-ton-elleipseon-farmakon/178763/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες