Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές – Ποιες θα γίνουν από τις ΚΟΜΥ

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές – Ποιες θα γίνουν από τις ΚΟΜΥ.

Το υπουργείο Υγείας δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις προχωρά το Υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, θα επιφορτιστούν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένα νησιά και στην ηπειρωτική ακριτική Ελλάδα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις για:

καρκίνο μαστού,

παχέος εντέρου,

καρκίνο τραχήλου της μήτρας,

καρδιαγγειακά νοσήματα,

παχυσαρκία.

Πράσινο φως από τη Βουλή

Η διαδικασία αυτή και επίσημα πήρε το πράσινο φως μετά τη ψήφιση της σχετικής διάταξης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «έργο των Κ.ΟΜ.Υ. αποτελεί η ολοκληρωμένη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδίως οι υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, προαγωγής και αγωγής υγείας, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων υγείας, η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, η αποκατάσταση και η ανακουφιστική φροντίδα στην κοινότητα, καθώς και οι κατ` οίκον επισκέψεις σε πληθυσμούς δυσπρόσιτων ή απομονωμένων αγροτικών και ημιαστικών περιοχών της ορεινής και νησιωτικής χώρας, σε πληθυσμούς περιοχών με δυσχερή πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και σε ευάλωτες και ευπαθείς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ομάδες του πληθυσμού, οπουδήποτε στη χώρα».

Η διαδικασία

Ωφελούμενοι, του προγράμματος, αναμένεται να είναι ηλικιωμένοι, έγκυες και παιδιά.

Οι πολίτες (ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά) θα προσέρχονται στις ΚΟΜΥ, όπου θα πραγματοποιείται η αιμοληψία για τις εξετάσεις.

Τα δείγματα θα εξετάζονται σε ειδικά συμβεβλημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους κατοίκους, μέσω e-mail.

Εάν εντοπιστούν προβλήματα, θα υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση και παραπομπή σε ειδικό γιατρό.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/04/blog-post_57.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες