ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ:ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: επανακαθορισμός των κριτηρίων για τη διάγνωση και οι επιπτώσεις στη διαχείριση των ασθενών.

Ασθενής 65 ετών ασυμπτωματικός και στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου υπεβλήθη σε αξονική στεφανιογραφία.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Καπνιστής, Υπέρταση, υπερλιπιδαιμία
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: Διάχυτη αθηρωμάτωση στα στεφανιαία αγγεία με στενώσεις <50% , εκτός από ένα ευμεγέθη διαγωνιο κλάδο που είχε στένωση 90%.
Ο ασθενής υπεβλήθη σε κλασσική στεφανιογραφία που επιβεβαιωσε τα ευρήματα και στη συνέχεια σε επιτυχή αγγειοπλαστική στο διαγωνιο κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
-Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και ευθύνεται για το θάνατο περίπου 9 εκατομμυρίων ατόμων κάθε χρόνο.
-Η τρέχουσα προσέγγισή μας για την πρόληψη βασίζεται ως σήμερα στην κλινική βαθμονόμηση καρδιαγγειακού κινδύνου που έχει μέτρια μόνο απόδοση.
-Σε μια μελέτη Bergström et al  , 25182 άτομα χωρίς προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στεφανιαία παρέμβαση, υπεβλήθησαν σε αξονική στεφανιογραφία και  φάνηκε ότι η σιωπηλή στεφανιαία αθηροσκλήρωση είναι κοινή στο γενικό πληθυσμό με 4 στα 10 άτομα να έχουν οποιουδήποτε βαθμού αθηρωμάτωσης .
-Είναι επομένως απαραίτητο να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν νέες μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις που θα προσδιορίζουν τον ευάλωτο ασθενή και θα μπορούσαν  να διαδραματίσουν  ευρύτερο ρόλο στη διαλογή και στόχευση προληπτικών θεραπειών στον πληθυσμό.
-Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας με σημαντικά υψηλή αρνητική προγνωστική αξία της η οποία αγγίζει το 100%, δηλαδή την ικανότητά της να αποκλείει την παρουσία αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου όταν αυτή δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα.
-Η εξέταση ωστόσο θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού καρδιολόγου, ο οποίος και θα καθορίσει αν ο ασθενής του μπορεί πραγματικά να επωφεληθεί από την εν λόγω μέθοδο και πάντα σε κέντρα με σωστό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και  εμπειρία στην αναίμακτη απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών.

Περισσότερα σχόλια μπορείτε να διαβάσετε στις εικόνες…

Επιμέλεια: Γραϊδης Χρήστος , Kαρδιολόγος, Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες