ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ:ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: επανακαθορισμός των κριτηρίων για τη διάγνωση και οι επιπτώσεις στη διαχείριση των ασθενών.

Ασθενής 65 ετών ασυμπτωματικός και στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου υπεβλήθη σε αξονική στεφανιογραφία.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Καπνιστής, Υπέρταση, υπερλιπιδαιμία
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: Διάχυτη αθηρωμάτωση στα στεφανιαία αγγεία με στενώσεις <50% , εκτός από ένα ευμεγέθη διαγωνιο κλάδο που είχε στένωση 90%.
Ο ασθενής υπεβλήθη σε κλασσική στεφανιογραφία που επιβεβαιωσε τα ευρήματα και στη συνέχεια σε επιτυχή αγγειοπλαστική στο διαγωνιο κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
-Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και ευθύνεται για το θάνατο περίπου 9 εκατομμυρίων ατόμων κάθε χρόνο.
-Η τρέχουσα προσέγγισή μας για την πρόληψη βασίζεται ως σήμερα στην κλινική βαθμονόμηση καρδιαγγειακού κινδύνου που έχει μέτρια μόνο απόδοση.
-Σε μια μελέτη Bergström et al  , 25182 άτομα χωρίς προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στεφανιαία παρέμβαση, υπεβλήθησαν σε αξονική στεφανιογραφία και  φάνηκε ότι η σιωπηλή στεφανιαία αθηροσκλήρωση είναι κοινή στο γενικό πληθυσμό με 4 στα 10 άτομα να έχουν οποιουδήποτε βαθμού αθηρωμάτωσης .
-Είναι επομένως απαραίτητο να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν νέες μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις που θα προσδιορίζουν τον ευάλωτο ασθενή και θα μπορούσαν  να διαδραματίσουν  ευρύτερο ρόλο στη διαλογή και στόχευση προληπτικών θεραπειών στον πληθυσμό.
-Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας με σημαντικά υψηλή αρνητική προγνωστική αξία της η οποία αγγίζει το 100%, δηλαδή την ικανότητά της να αποκλείει την παρουσία αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου όταν αυτή δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα.
-Η εξέταση ωστόσο θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού καρδιολόγου, ο οποίος και θα καθορίσει αν ο ασθενής του μπορεί πραγματικά να επωφεληθεί από την εν λόγω μέθοδο και πάντα σε κέντρα με σωστό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και  εμπειρία στην αναίμακτη απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών.

Περισσότερα σχόλια μπορείτε να διαβάσετε στις εικόνες…

Επιμέλεια: Γραϊδης Χρήστος , Kαρδιολόγος, Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες