ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ:ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: επανακαθορισμός των κριτηρίων για τη διάγνωση και οι επιπτώσεις στη διαχείριση των ασθενών.

Ασθενής 65 ετών ασυμπτωματικός και στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου υπεβλήθη σε αξονική στεφανιογραφία.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Καπνιστής, Υπέρταση, υπερλιπιδαιμία
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: Διάχυτη αθηρωμάτωση στα στεφανιαία αγγεία με στενώσεις <50% , εκτός από ένα ευμεγέθη διαγωνιο κλάδο που είχε στένωση 90%.
Ο ασθενής υπεβλήθη σε κλασσική στεφανιογραφία που επιβεβαιωσε τα ευρήματα και στη συνέχεια σε επιτυχή αγγειοπλαστική στο διαγωνιο κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
-Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και ευθύνεται για το θάνατο περίπου 9 εκατομμυρίων ατόμων κάθε χρόνο.
-Η τρέχουσα προσέγγισή μας για την πρόληψη βασίζεται ως σήμερα στην κλινική βαθμονόμηση καρδιαγγειακού κινδύνου που έχει μέτρια μόνο απόδοση.
-Σε μια μελέτη Bergström et al  , 25182 άτομα χωρίς προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στεφανιαία παρέμβαση, υπεβλήθησαν σε αξονική στεφανιογραφία και  φάνηκε ότι η σιωπηλή στεφανιαία αθηροσκλήρωση είναι κοινή στο γενικό πληθυσμό με 4 στα 10 άτομα να έχουν οποιουδήποτε βαθμού αθηρωμάτωσης .
-Είναι επομένως απαραίτητο να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν νέες μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις που θα προσδιορίζουν τον ευάλωτο ασθενή και θα μπορούσαν  να διαδραματίσουν  ευρύτερο ρόλο στη διαλογή και στόχευση προληπτικών θεραπειών στον πληθυσμό.
-Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας με σημαντικά υψηλή αρνητική προγνωστική αξία της η οποία αγγίζει το 100%, δηλαδή την ικανότητά της να αποκλείει την παρουσία αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου όταν αυτή δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα.
-Η εξέταση ωστόσο θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού καρδιολόγου, ο οποίος και θα καθορίσει αν ο ασθενής του μπορεί πραγματικά να επωφεληθεί από την εν λόγω μέθοδο και πάντα σε κέντρα με σωστό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και  εμπειρία στην αναίμακτη απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών.

Περισσότερα σχόλια μπορείτε να διαβάσετε στις εικόνες…

Επιμέλεια: Γραϊδης Χρήστος , Kαρδιολόγος, Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες